Hlavní obsah

Egypt se chystá na přesunutí hlavního města

Káhira již brzy zmizí z učebnic zeměpisu jako hlavní město Egypta. V zemi totiž vyrůstá nové správní centrum, do kterého by se měli první úředníci přestěhovat již v létě. Oficiální otevření vysoce moderní metropole je pak naplánováno na konec letošního roku, přičemž cílem projektu je ulevit přelidněné Káhiře, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V poušti u Káhiry vyrůstá nové hlavní město EgyptaVideo: Reuters

 
Článek

Stavbaři aktuálně dokončují dlouhý bulvár, kde mají stát nejrůznější ministerstva. Budovy přitom mají odrážet architekturu staroegyptských chrámů. Do finiše se blíží také rozlehlý park s mešitou nebo centrální 385 metrů vysoký mrakodrap v obchodní čtvrti, kterou bude s ostatními spojovat jednokolejka.

Metropole, která vyrůstá v poušti východně od Káhiry a je známá jen coby Nové administrativní hlavní město, má být odrazovým můstkem egyptské moderní budoucnosti. Kromě ministerstev a úřadů se zde budou nacházet univerzity, diplomatická čtvrť, ale i místa pro trávení volného času.

Káhirské oko? Egypt chce lákat turisty na obří vyhlídkové kolo

Cestování

„Naším cílem je poskytnout prostředí k občanskému životu. V novém hlavním městě chceme mít i bezhotovostní platby a snažíme se zohlednit problémy, které jsme měli v minulosti,“ uvedl mluvčí budoucí metropole Chálid el-Husajní.

Bojí se nedostupnosti

Vlajkový projekt prezidenta Abda al-Fattáha as-Sísího přitom nemá vyloženě hladký průběh. Financování ze strany Spojených arabských emirátů vzalo za své krátce po jeho oznámení v roce 2015. Země si vzala jiné půjčky, například z Číny, které pomohly pokrýt stavbu obchodní čtvrti. Ta má být nicméně dokončena až za dva roky.

Není ani jasné, jak daleko jsou vládní instituce s přesunem svých působišť, nová metropole totiž stále působí poněkud opuštěným dojmem, píše agentura Reuters. Přestože je jejím hlavním cílem ulevit přeplněné Káhiře, mnozí se obávají, že život v nové metropoli si nebudou moci dovolit nebo že bude město špatně přístupné.

Jakkoli je výstavba nového hlavního města netradiční, Egypt zdaleka není první zemí, která se k němu uchýlila. Stejně „uměle“ třeba vyrostla v roce 2005 z džungle metropole Myanmaru Neipyijto, která na postu správního centra vystřídala Rangún.

Nejpodivnější hlavní město světa vyrostlo před lety v pralese

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám