Hlavní obsah

Dva tisíce kilometrů přes hory a doly portugalské Madeiry

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěší turistika patří k nejpopulárnějším činnostem návštěvníků Madeiry a ti znalí tam často jezdí s vědomím, že víc času než u moře stráví chozením po horách. Na Madeiře je sladké vody dostatek, ale ne vždy je právě tam, kde jí je zapotřebí např. k zavlažování terasovitých polí na jižní straně ostrova.

Foto: Profimedia.cz

Vodopád v údolí Rabacal

Článek

Proto už od 16. století budovali na ostrově důmyslnou soustavu kanálů a umělých jezer, přes něž se voda z hor ve vnitrozemí a v severní části ostrova odvádí tam, kde ji lidé potřebují.

Levadas na úbočích

Úzké hluboké žlaby se vinou po vrstevnicích na úbočích kopců a v různých úrovních sbírají vodu z horských potůčků a pramenů a přirozeným spádem ji svádějí do umělých vodojemů. Těmito kanály – levadas – je protkáno celé hornaté vnitrozemí Madeiry. Jejich celková délka je 2170 kilometrů, a protože levadas je třeba udržovat a opravovat, vedou podél nich úzké cestičky, což v praxi znamená přes dva tisíce kilometrů turistických stezek ostrovní přírodou.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pico Ruivo

Ze samotné povahy těchto madeirských akvaduktů je samozřejmé, že vycházky většinou nepatří k příliš náročným a nevyžadují mimořádnou zdatnost. Zato vás zavedou do míst, kam jiné cesty vůbec nevedou, do míst, která patří k nejkrásnějším na ostrově.

Vzhledem k tomu, že výjimky potvrzují pravidlo, najdete i levadas vysoko na skalním úbočí, kam by neměl chodit člověk trpící závratí. Ten, kdo má klaustrofobii, by si zase měl dát pozor na dlouhé úzké tunely, jichž je na levadas celkem 40 kilometrů.

Pro zdatné a náročné

Pěším turistům nabízí Madeira nejen relativně pohodlné vycházky podél levadas, ale i náročnější horské túry. Jedna z nich vede z Pico Arieiro (1818 m), třetího nejvyššího vrcholu ostrova, na ten úplně nejvyšší, Pico Ruivo (1866 m). V průvodcích se píše, že je to velmi náročná vysokohorská túra dlouhá deset kilometrů a trvající čtyři hodiny.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ve skutečnosti není o moc náročnější než některý z úseků Tatranské magistrály, ale je to cesta, kterou stojí za to absolvovat. Je dobře upravená a jsou na ní – což je pro horské stezky asi unikát – dokonce i tunely. Z Pico Ruivo je pak nádherný rozhled po velké části ostrova.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Postava v bílém není marťan, ale místní včelař, který si přišel do lesa pro med.

Těm opravdu zdatným a náročným nabízejí na Madeiře i tzv. extrémní sporty, jako třeba horolezectví nebo kaňoning.

Reklama

Související témata:

Související články

Na ostrově Madeira je celý rok jaro

Dávno před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, se portugalští námořníci vydávali daleko na širý oceán ve snaze najít tušené vzdálené světy. Při jedné z takových...

Výběr článků

Načítám