Hlavní obsah

Dům v Nazaretu by se mohl stát novým poutním místem

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle britského archeologa Kena Darka existují silné argumenty pro tezi, že v domě v izraelském Nazaretu objeveném při vykopávkách žil v dětství Ježíš Kristus. Místo by se tak mohlo stát novým poutním místem. Dark, který působí na univerzitě v Readingu, výzkumem příbytku z prvního století pod novějším klášterem strávil 14 let.

Foto: Profimedia.cz

Panorama Nazaretu. Ilustrační foto

Článek

Podle Darka se hypotéza, že v domě žil Ježíš s matkou Marií a pěstounem Josefem, objevila již v 19. století. Ve 30. letech následujícího století však archeologové domněnku zpochybnili a místo zůstalo téměř zapomenuto až do roku 2006, kdy ho začal zkoumat právě Dark.

„Pro nikoho to nemůže být překvapení větší než pro mne... Nevydal jsem se do Nazaretu, abych objevil Ježíšův domov, ale abych probádal historii města jako byzantského poutního centra,” uvedl Dark.

Starý příbytek je situován pod kostelem z dob Římské říše, který se nachází pod mladším klášterem. „Lidé v té době podle písemných pramenů věřili, že kostel stojí nad Ježíšovým domem a že ten je zachován v kryptě kostela,” upřesnil badatel. „Zcela jistě jde od kostel, který byl zasvěcen mladému Ježíši a který zmiňuje zpráva o poutnících ze 7. století,” doplnil.

Vědci ho hledali, objevilo ho až sucho. Chrám se vynořil po 200 letech

Koktejl

Dark uvádí, že dům byl vytesán ve skalnatém svahu. Jeho tvůrce, ať už jím byl kdokoli, podle něj skvěle ovládal práci s kamenem. Měl tedy schopnosti, které byly očekávány u řemeslníků, označovaných starořeckým výrazem „tektón”. Právě i o Josefovi se bible zmiňuje tímto slovem, které se do češtiny překládá jako tesař.

I když všechny tyto údaje bezpečně nedokazují, že jde o Ježíšův dům, „nikam dál, abychom to mohli říct s jistotou, se už asi nikdy nedostaneme,” myslí si Dark.

Reklama

Výběr článků

Načítám