Hlavní obsah

Drákulův středověký hrad je znovu na prodej

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunská pevnost Bran, sídlo legendárního Drákuly, je znovu na prodej. Cena unikátní památky, jež je spojená se středověkým knížetem Vladem Cepešem, jenž své nepřátele s oblibou narážel na kůl, nebyla fixně stanovena.

BEZ KOMENTÁŘE: Drákulův hrad Bran

 
Článek

„Pokud nám někdo učiní rozumnou nabídku, podíváme se na to, koho máme před sebou, co nám nabízí – a pak to zvážíme,“ řekl Mark Meyer z newyorské advokátní kanceláře, která zastupuje současného majitele, arcivévodu Dominika Habsburga. Časopis Forbes před několika lety odhadl hodnotu nemovitosti na 140 miliónů dolarů (2,7 miliardy korun).

Habsburg nabízel pevnost k prodeji už před sedmi lety, před časem prý i přímo rumunským úřadům za 80 miliónů dolarů. „Chtěli bychom, aby ji budoucí majitel nadále spravoval jako turistickou destinaci,“ předeslal Meyer s tím, že ale bude třeba podniknout nákladnou rekonstrukci. Na pozemku je prý dostatek místa k výstavbě menšího hotelu. „Právě instalujeme prosklený výtah, který povede do tunelu ve skále, kde bude světelná show věnovaná Drákulovi a historii celého místa,“ prozradil listu The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Zejména před bouřkou a v noci vypadá Bran velmi tajuplně.

Hrad byl v roce 1948 zkonfiskován, v roce 2006 byl vrácen Dominiku Habsburgovi, dědici poslední majitelky, princezny Ileany. Pevnost ze 14. století, postavená na skále na ochranu přístupu k nedalekému městu Brašov před útoky osmanských Turků, ročně přiláká přes půl miliónu návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám