Hlavní obsah

Dominikánská republika je prázdninovým rájem v Karibiku

Na přelomu 60. a 70. let minulého století převzala Dominikánská republika po Kubě roli prázdninového letoviska, jehož využívali hlavně Američané. Nebylo to ze dne na den, ale šlo to docela rychle. Betonové komplexy u Puerto Plata i na východ od Santo Dominga rostly jako z vody, a ještě než je dokončili, byly rozprodané.

Článek

Dominikánská republika se dělí o ostrov Hispaniola, jak ho nazval již Kolumbus, s Haiti v poměru dvě ku jedné. Severní pobřeží omývá Atlantik, jižní Karibské moře a uprostřed jsou hory až tři kilometry vysoké. Je obtížné najít dva státy, sdílející jeden ostrov, které by se přitom lišily tak, jako je tomu na Hispaniole.

Haiti je frankofonní, převážnou část obyvatel tvoří černoši a spolu s Hondurasem představuje nejchudší zemi na západní polokouli. Klan násilnických Duvalierů, který tam vládl od roku 1957 až do roku 1986, jako by snesl na zemi prokletí, které ji dodnes pronásleduje.

Naopak v Dominikánské republice, kde se mluví španělsky, panoval od roku 1930 Rafael Trujillo a od roku 1952 jeho bratr Héctor. Oba se zhlédli v Evropě a dělali všechno pro to, aby země byla podle jejich představ civilizovaná. Kdo měl tmavou pleť, toho deportovali na Haiti, a naopak poskytovali azyl lidem, kteří prchali z Evropy před Hitlerem a pak Hitlerovým spřežencům, již utíkali před trestem. Zloděje a násilníky trestali na místě a bez milosti, protože kradli bohatým, tedy příslušníkům vládnoucího klanu a jejich přátelům.

Nakonec to dopadlo tak, že staršího Trujilla zavraždili v roce 1961 a mladší utekl ze země. Dominikánská republika ale získala proti Haiti náskok, který - jak se zdá - se jen zvyšuje.

Zavedená firma

Ačkoliv prázdninový ostrov udělali z Dominikánské republiky Američané, Evropa na sebe nenechala dlouho čekat a dnes se na tamním turismu velmi významně podílí. I proto se východní část Hispanioly stala se třemi milióny návštěvníků ročně největším turistickým cílem Karibské oblasti.

Původní veliké komplexy v Boca Chica a Juan Dolio většinou zmizely a nahradila je útulná letoviska, jakési přímořské turistické vesnice. Na východním pobřeží, v oblasti Punta Cana, kde jsou nejkrásnější dominikánské pláže Bávaro a Juanillo, vznikla nová letoviska. Totéž platí o severním pobřeží, o střediscích u Puerto Plata, Sosúa nebo Cabarete. Svou noblesu si uchovala La Romana s jedním z nejprestižnějších karibských komplexů Casa del Campo.

Špičková kvalita

Sluníčkem, bílým pískem a průzračným mořem bojují o zákazníky prázdninové oblasti i ve Středomoří, v Atlantiku nebo v Tichomoří. Dominikánská republika byla ale mezi prvními, které přišly s dalším argumentem - all inclusive. Zaplatíte dovolenou a pak už na peněženku nesáhnete, v ceně je téměř všechno.

V porovnání s dovolenou někde u Benátek nebo na Costa Brava je ta v Dominikánské republice sice dozajista drahá. Ve své kategorii však patří k nejlevnějším. Málokterý ostrov v Karibském moři, vám za vaše peníze nabídne to, co si užijete na Hispaniole. V Dominikánské republice vědí velmi dobře, že je neuživí americká ani evropská smetánka, ale pouze masový turismus, obyčejní lidé s běžnými příjmy a s běžnými nároky.

Proto návštěvník i od nás si tu může být jist, že za své peníze dostane opravdu vynikající kvalitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám