Hlavní obsah

Do Portugalska přijelo kvůli pandemii o 92 procent méně hostů ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Portugalska přijelo kvůli pandemickým omezením od ledna do března meziročně o 92 procent méně hostů ze zahraničí. V prvním čtvrtletí se jich v tamních hotelech ubytovalo jen zhruba 160 tisíc, uvedl portugalský statistický úřad (INE).

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Tramvaje jsou v Lisabonu oblíbeným dopravním prostředkem i suvenýrem.

Článek

Země letos zavedla uzávěru kvůli prudkému růstu počtu nakažených nemocí covid-19 od poloviny ledna do poloviny března, zatímco loni až v polovině března, poznamenala agentura Reuters.

Portugalsko je na cestovním ruchu závislé. Letos jeho ekonomika za období od ledna do března ve srovnání se třemi předchozími měsíci klesla o 3,3 procenta.

Cestovní ruch, který před pandemií tvořil 15 procent hrubého domácího produktu (HDP), loni zažil v Portugalsku nejhorší rok od poloviny 80. let. Po rekordním roce 2019 zemi navštívily necelé čtyři miliony turistů, což představuje meziroční pokles o 76 procent.

Vrchol epidemie v zimě

V Portugalsku v pátek zhruba po půl roce skončil nouzový stav, který byl zaveden v listopadu a od té doby byl patnáctkrát prodloužen. Postupně se uvolňují protiepidemická opatření.

Epidemie dosáhla v zemi vrcholu mezi koncem ledna a začátkem února, kdy bylo tamní zdravotnictví na pokraji kolapsu. Od jejího začátku se v desetimilionovém Portugalsku nákaza novým typem koronaviru potvrdila u 835 tisíc lidí, z nichž kolem 17 tisíc zemřelo.

V Portugalsku otevřeli nejdelší pěší lávku, měří půl kilometru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám