Hlavní obsah

V Portugalsku otevřeli nejdelší pěší lávku, měří půl kilometru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Portugalsku ve čtvrtek oficiálně zahájila provoz nejdelší visutá pěší lávka na světě. Dílo, které se nachází nedaleko města Arouca na sever od Lisabonu, měří 516 metrů, informovala agentura Reuters. Představitelé města doufají, že stavba, která stála 2,3 milionu eur (asi 60 milionů korun), přitáhne do oblasti cestovní ruch. Původně se hovořilo o otevření už loni koncem října.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Portugalsku otevřeli nejdelší visutý most pro pěší na světěVideo: Reuters

 
Článek

„Měl jsem trochu strach, ale pak to bylo něco mimořádného a jedinečného,“ uvedl 42letý Hugo Xavier, který se po lávce prošel mezi prvními. Konstrukce přemosťuje 175 metrů hluboké údolí řeky Paiva. Lávka se nachází v parku Arouca, který je na seznamu geologických parků UNESCO.

Provoz pro lidi, kteří nežijí v Arouce, začne v pondělí. Za procházku po lávce se platí mýtné, a sice 12 eur (zhruba 300 korun). Místní mají snížený poplatek na pět eur (zhruba 130 korun).

Místní samospráva a obyvatelé věří, že lávka přiláká do oblasti nové turisty. Podle radnice by dílo mohlo přitáhnout pozornost milovníků inženýrských staveb, přírody či extrémních zážitků.

Podle stanice CNN dosavadní rekord držela visutá lávka Charlese Kuonena, která stojí ve Švýcarsku nedaleko zimního letoviska. Švýcarský most pro pěší, jehož provoz byl zahájen v roce 2017, měří 494 metrů.

V Portugalsku otevírají nejdelší visutý most pro chodce na světě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám