Hlavní obsah

Do divoké krajiny Konstantinolázeňska na zámek Bezdružice

Právo, Josef Hora

Z Plzně jede vlak do Konstantinových Lázní víc než hodinu. Nejdříve si to šine asi třicet minut do Pňovan, kde se musí na Konstantinovy Lázně přestoupit. Centrum je pak od zastávky asi deset minut pěšky.

Foto: Josef Hora, Právo

Okolí Konstantinových Lázní je plné zajímavostí. Kus za městem, za Okrouhlým hradištěm u Daňkova, je hrad Gutštejn. Vstup se neplatí a hrad je volně přístupný celý rok.

Článek

,,Celé Konstantinolázeňsko je takový magický, temný kraj, někdy to tady vypadá jako někde na blatech v Anglii nebo ve Skotsku, časté mlhy a hluboké lesy jsou tu dobře známé. Příroda je čistá a divoká, v lese není problém potkat jeleny, lišky, divoká prasata, srnce nebo sokoly,“ říká obyvatelka lázní Milena Náhlovská, která ve městě vede hrnčířskou a keramickou dílnu.

,,V dílně pořádám kurzy točení a přihlásit se může každý. Mám tady zájemce z řad místních i návštěvníků lázní. Denně se osm hodin točí na hrnčířském kruhu, účastníci kurzu se naučí vyrábět praktické lampy, zahradní, kuchyňskou nebo indiánskou a keltskou keramiku,“ dodává Milena Náhlovská.

Nejhezčí hrad v kraji

Místní kraj je také plný strašidel a pověstí. Z těch nejznámějších tady máme hlavně hejkaly a wechslbutu. Kdo hejkalovi v lese odpoví a zahouká, stane se z něj také hejkal. Wechslbuta je stará baba, která chodí po domácnostech a když se matky nedívají, podstrčí jim do kolébky své škaredé dítě a ukradne jejich hezké,“ vypráví Milena Náhlovská.

Okolí Konstantinových Lázní je plné zajímavostí. Kus za městem za Okrouhlým hradištěm u Daňkova je hrad Gutštejn. K dvoru Daňkov lze dojet autem a je tady malé občerstvení. K hradu se pak dostanete pohodlně pěšky necelý kilometr po cestě.

Foto: Josef Hora, Právo

Zámek Bezdružice

Nenechte se zmýlit tím, že značka prochází přímo mezi staveními dvora Daňkov, i když to vypadá, jak když se někomu procházíte po zahradě. K hradu se dostanete i z vlakové zastávky Strahov, po turistické cestě je to asi tři kilometry. Vstup se neplatí a hrad je volně přístupný celý rok.

Pokud se rozhodnete pro pěší výlet, z Konstantinových Lázní jsou na výběr čtyři směry a čtyři naučné stezky – Ovčí vrch, Ke Studánce lásky, Šipín a Hradišťský vrch. Stezky mají délku od pěti do deseti kilometrů, projít je je možné v každém ročním období a jsou značené zelenobílou páskou.

,,Díky naučným stezkám se seznámíte s okolím, průvodcem sice nebude fyzická osoba, ale množství informačních tabulí, které vám poví všechny zajímavosti o kraji,“ říká Milena Náhlovská. Seznámíte se tak s kaplí panenky Marie vytesané ve skále, překrásným výhledem na zatopený lom, zříceninou hradu Krasíkov nebo s Ovčím vrchem, kde byla v roce 1680 potlačena selská vzpoura.

Navštívíte stará keltská i slovanská hradiště nebo Studánku lásky.,,Studánka lásky je hned po levé straně u silnice z lázní směrem do Kokašic. Má prokázané blahodárné účinky, hlavně na muže, to máme tady vyzkoušené. Také se říká, že když se dva milenci ze studánky napijí, zůstanou spolu celý život,“ směje se pracovnice infocentra Milena Náhlovská, která bydlí v Konstantinových Lázních přes šest let.

Páchnoucí léčivka

Historie Konstantinových Lázní se začíná psát v 16. století, kdy jsou první zmínky o místě s názvem Smerdaken, Na Smraďáku nebo později Am Stinker. Jde o místo západně od Nové Vsi, kam se chodili místní sedláci osvěžovat a mnozí poznali i léčivé účinky podivně zbarvené a páchnoucí vody.

Město na první pohled zaujme svou čistotou. Také se ocitnete v kraji, kde je prý nejčistší vzduch v celém Česku.,,5. prosince bude slavnostně otevřeno opravené náměstí, kromě občerstvení zahraje hudba hradní stráže a přijede plzeňský biskup, který nám náměstí vysvětí.

Vlakem do Bezdružic

Lokálka z lázní do Bezdružic zvládne cestu za šest minut a toto městečko opravdu stojí za podívanou. Dominuje mu Bezdružický zámek, původně gotický hrad ze 13. století.,,V zimě bude zámek uzavřen, prohlídky jsou ale po domluvě v zámecké restauraci možné.

Máme v kapli unikátní skleněný betlém, jediný na světě, který váží 3600 kilogramů a je vyroben z brazilského křišťálu – speciálního skla s příměsí olova. Brazilský křišťál způsobuje to, že z každého místa vydává betlém jiné světlo. Kromě betlému vystavujeme také unikátní dílo sklářského výtvarníka Jaromíra Rybáka nebo místnost Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic.

Každý se u nás může ubytovat v zámeckém pokoji, dvojici to přijde na patnáct set za noc,“ říká správce zámku Jaroslav Veselý, který dělá zároveň průvodce.. Prohlídky jsou od středy do neděle od deseti do sedmnácti hodin, na Štědrý den a svátky vánoční jsou prohlídky zdarma.

Bude slavnostně otevřeno nové infocentrum s knihovnou a veřejným internetem nebo nové muzeum historické a hasičské techniky. Na druhý den, 6. prosince, připravujeme vztyčení vánočního stromu na náměstí – bude z našich lesů a celou akci ukončí ohňostroj a lampiónový průvod,“ říká starosta města Karel Týzl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám