Hlavní obsah

Lyžování v Courmayeur pod Mont Blankem si získá i náročnější lyžaře

Právo, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější zimní střediska jste už vyzkoušeli, není nic, co by vás tu překvapilo? Máme tip: není až tolik cílů v pro nás přijatelné vzdálenosti, které jsou návštěvnicky tak atraktivní a možno říci i univerzální ve své nabídce jak v létě, tak i v zimě jako u nás dosud nepříliš známé italské středisko Courmayeur.

Foto: Profimedia.cz

Severozápadní svahy Val Veny jsou na slunci až odpoledne, tratě jsou náročnější, a tak vyhovují i nejpokročilejším sportovcům.

Článek

Na mapě hledejte v údolí Mont Blanku, v regionu Valle d’Aosta, v severozápadním cípu Itálie. Toto nejstarší zimní sportoviště celé oblasti neznamená jen sníh a lyže, ale k tomu ještě nádavkem vše, co může obohatit a doplnit obvyklý způsob sportovní dovolené, kombinované s odpočinkem a relaxací.

Hosté si mohou vybrat ze skutečně široké nabídky: k dispozici je 65 hotelů všech kategorií se 3300 lůžky, levněji se lze ubytovat v penziónech a apartmánech. Své gurmánské záliby a potřeby uspokojíme v některé z více než šesti desítek restaurací i jiných typů gastronomických středisek.

Na své si přijdou i romantičtěji založení návštěvníci: kouzelnou náladu zejména při večerním osvětlení vychutnáme při procházce po Via Roma - dominantní promenádě s více než stovkou obchodů, mezi nimiž nechybějí ani luxusní a nejvyhledávanější mezinárodní značky.

Pokud bychom však měli pocit, že by to chtělo ještě něco, pak ani v takovém případě nezůstaneme bez odpovědi: v sousedním, kolem 5 km vzdáleném středisku PréSaint-Didier jsou k dispozici termální prameny s wellness zařízeními, která nabízejí pestré programy k příjemné relaxaci po celodenním lyžování.

Atraktivní kombinace sportu, zábavy i kultury v duchu mnohaletých tradic a mondénnosti není náhodný. Tato harmonie je výsledkem vývoje po několik staletí. Jako termální lázně je znali už staří Římané. Podle tamního významného soudního dvora je pojmenovali Curia Maior (odtud dnešní název Courmayeur).

Železitých a sirných pramenů se pro zdraví prospěšné účely v dnešním slova smyslu začalo využívat od 18. století. Tehdy také vznikala první zařízení - předchůdci dnešních hotelů. Zhruba sto let poté se počal rozvíjet alpinismus a konečně po druhé světové válce došlo k dynamickému rozvoji střediska zimních sportů. Kam tedy až do dnešních dnů dospěl vývoj?

Zima all inclusive

Dva areály lyžařských svahů -Chécrouit a Val Veny - mají k dispozici čtyři prostorné kabinové lanovky, dvě menší kabinky, osm sedačkových lanovek a tři vleky, to vše obsluhující kolem stovky kilometrů sjezdovek, které začínají až ve výšce 2700 metrů. Dětem a začátečníkům slouží školní svahy s vleky zdarma.

Hlavní ruch se soustřeďuje v Plan Chécrouit (2200 m), kde jsou kromě lyžařských škol a dětských středisek i půjčovny sportovního vybavení. Máme možnost volby: svahy Chécrouit jsou orientovány severovýchodně, nemají vegetaci, takže slunce tu září již od časných hodin a jsou vhodné spíše pro středně vyspělé lyžaře.

Částečně zalesněné severozápadní svahy Val Veny jsou na slunci až odpoledne, tratě jsou náročnější, a tak vyhovují i nejpokročilejším sportovcům. Lanovkou je Courmayeur propojen v proslulým zimním střediskem Chamonix na francouzské straně hor.

Velká pozornost je věnována těm nejmenším, čekají je zábavní parky, lyžařské a snowboardové školky, vybavené tzv. Aladinovými koberci (dětské dopravní pásy), dráhy pro sněžné pneumatiky, ale i novinky - Ski Fox a Snow Bike.

Okruhy o délce 35 km pro běžkaře

Vyznavače běžek čekají čtyři upravené okruhy v celkové délce 35 km. Vedou dvěma údolími, v každém z nich nechybí servis, půjčovny, občerstvení, instruktoři kurzů. Speciální horští vůdci doprovázejí zájemce o výlety na sněžnicích do panenské přírody, až třeba k ledovci Dente del Gigante.

Špičkovou atrakcí je možnost výletu na sněžnicích v noci. Od ledna do března je nejpříhodnější doba k provozování stále oblíbenějšího skialpinismu. Těm nejodvážnějším a sportovně nejvyspělejším se pak nabízejí možnosti freeskiingu, tedy „divokého“ sjezdu po panenských terénech zcela mimo upravené sjezdovky.

Na počasí vůbec nezáleží

Nepřeje-li počasí, ve Forum Sport Centru na ně úplně zapomeneme. Můžeme volit z nabídky halových sportů a fitness centra, trénovat aerobik, spinning, moderní tance, strečink, squash, halový golf nebo si zabruslit. Nechybí ani kamenná cvičná horolezecká stěna.

Rady na cestu

Letecky i po zemi

Přicestovat lze nízkorozpočtovými aeroliniemi buď do Milána (Malpensa) - odtud zbývá 200 km, do Turína - 151 km, nebo do Ženevy - 100 km. Transfer z těchto letišť na místo je možné objednat v rámci rezervace místních služeb. Vlakem je možné dojet přes Turín a Aostu do Pré-Saint-Didier. Odtud autobusem. Autobus přijíždí denně po trase Miláno-Turín-Aosta-Chamonix.

My však nejspíš pojedeme autem po trase Mnichov-Miláno-Novara (A 4)-Aosta (A 5) - Courmayeur. Vzhledem k tomu, že jde o vzdálenost přes 1000 km (z Prahy), nebo delší (z Moravy), je vhodné cestou přenocovat. Na italském území nutno počítat s poplatky na dálnicích. Pravidla silničního provozu se od našich nijak zásadně neliší.

Co s sebou

Sportovní vybavení není problém - co nepřivezeme s sebou, můžeme si na místě vypůjčit. Nejpřístupnější hotelové ceny nepřesahují příliš 30 eur, různé výhody se dají získat podle období a délky pobytu, popř. kombinace služeb. Slevy existují mimo jiné i ve spojení s různými tematickými akcemi. Zajímavou příležitostí je tzv. Mont Blanc Card - slevová karta, zahrnující širokou škálu možností využití.

Ceny skipasů

V hlavní sezóně vyjde týdenní skipas pro dospělého na 201 eur, denní stojí 42 eur.

Www stránky

www.zimni-alpy.cz/alpy/italie/courmayeur

www.vallemontebianco.it

www.courmayeur.com

www.courmayeur-montblanc.com

O potěšení z nakupování na Via Roma či o lukulských radostech po celodenním sportu již padla zmínka. Dodejme jen, že lahůdky možno zapíjet místními kvalitními víny z nejvýše položených vinic v Evropě (až 1000 m n. m.) - Morgex a Salle, ležících odtud pouhých několik kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám