Hlavní obsah

Divoké večírky i první striptýz. Moulin Rouge slaví 130. narozeniny

Novinky, mšv

Pařížský kabaret Moulin Rouge slaví kulaté narozeniny. Od jeho založení uplynulo o víkendu už 130 let, přičemž patrně nejvíce ho proslavily známé kankánové tanečnice. V průběhu historie ale podnik nabídl i mnohá další vystoupení, byly v něm uváděny třeba operety a zazpívala si v něm také slavná šansoniérka Edith Piaf.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proslulý pařížský kabaret Moulin Rouge slaví 130. výročíVideo: Reuters

 
Článek

Kabaret pojmenovaný po červeném mlýnu nad vstupem je dnes jedním ze symbolů Paříže, stejně tak důležitým jako Eiffelova věž nebo vítězný oblouk na Champs-Elysées. Moulin Rouge otevřeli 6. října 1889 Joseph Oller, majitel koncertního sálu Olympia, a Charles Zidler jako místo, kam se mohli přijít pobavit bohatí měšťané.

Tereza Bonnet Šenková: V Moulin Rouge jsou prsa v zákulisí prostě všude

Styl

Podnik to byl od začátku plný lesku, extravagance a provázely ho značné kontroverze. Pořádaly se v něm hedonistické večírky, při nichž teklo šampaňské proudem a tančilo se až do rána. Právě v začátcích, v takzvaném období belle epoque, vznikl i slavný kankán.

Foto: Profimedia.cz

Kankán se v kabaretu tančí dodnes.

V kabaretu byl předveden i první veřejný striptýz na světě, když ze sebe v roce 1893 strhla jedna z tanečnic oblečení. Na tehdejší dobu šlo o něco nevídaného. Záležitost skončila u soudu, proti kterému na druhé straně protestovali studenti a umělci. Pro pařížský kabaret to do budoucna znamenalo ještě mnohem odvážnější a nestydatější vystoupení.

Mezi diváky i britská královna

Zlatou éru ukončil v roce 1915 požár, který Moulin Rouge zdecimoval. Po rekonstrukci se z kabaretu stalo divadlo, kde se konaly operety a revue. Za druhé světové války se z podniku opět stal i taneční klub. Zdaleka ale neprosperoval tolik, jako za éry belle epoque, navzdory tomu, že v něm vystupovala třeba Edith Piaf.

Další renesancí prošel podnik v 50. letech. Cílem bylo navrátit se ke zcela prvotní myšlence, kdy se měli návštěvníci zkrátka dobře bavit při večírcích nad divokými vystoupeními. V té době zpíval v kabaretu, mimo jiné, i slavný francouzský šansoniér Charles Aznavour.

Foto: Profimedia.cz

Opulentní kostýmy jsou jedním z hlavních poznávacích znaku místních tanečnic.

Přestože původně vystupovaly v Moulin Rouge chudé dívky, dnes už je angažmá v kabaretu otázkou prestiže, ačkoli si podnik stále zachovává to hlavní ze své podstaty. Stále se v něm tančí kankán a ukazuje holá kůže. Umělecká čísla jsou ale promyšlenější a samozřejmě sází i na řadu efektů. Přestože jsou vystoupení lechtivá, nejsou vulgární ani lascivní — koneckonců jednou z divaček byla před více než 30 lety i britská královna Alžběta II.

Renomé kabaretu značně zvedl i stejnojmenný hudební film režiséra Baze Luhrmanna z roku 2001 s Nicole Kidmanovou a Ewanem McGregorem v hlavních rolích. Kidmanová za roli tanečnice a kurtizány Satine získala Zlatý glóbus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám