Hlavní obsah

Digitální očkovací pas se proměňuje v realitu v další zemi. Jeho zisk má jasné podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bahrajn se zařadil mezi první země, které budou vydávat digitální vakcinační pasy dokládající očkování proti covidu-19. Ve středu o tom informovaly tamější úřady, informovala agentura Reuters. Pro splnění podmínek musí uživatelé obdržet obě dávky vakcíny v odstupu 21 dnů a následně vyčkat dva týdny, než se vytvoří protilátky, uvedly úřady.

Foto: Profimedia.cz

Digitální očkovací pasy budou v určité formě fungovat nejspíš již brzy. V ČR je však tato problematika zatím zcela upozaděna.

Článek

Vlády a vývojáři po celém světě zkoumají možnosti zavedení certifikátů a pasů s potvrzením o očkování proti covidu-19. Cílem je usnadnit cestování a otevřít ekonomiky. Bahrajnská aplikace BeAware zobrazuje zelený štít vedle oficiálního certifikátu se jménem, datem narození, národností a typem vakcíny, kterou byl dotyčný očkován. Platnost potvrzení bude možné ověřit naskenováním QR kódu odkazujícího na národní očkovací registr.

Takzvané vakcinační cestovní pasy už svým občanům začal vydávat například Island. Certifikáty mají lidem umožnit volné cestování v případě, že je budou jiné země uznávat. Obyvatelům očkovaným proti covidu-19 chce speciální doklady pro cesty do zahraničí vydávat také Británie, pokud to budou jiné země vyžadovat, nechystá se je ale zavádět pro domácí využití.

Také státy EU začaly uvažovat o zavedení společných očkovacích certifikátů pro cestování v rámci schengenského prostoru. Dosud ale převládl názor, že nejprve je třeba pokročit v očkování a také zajistit, aby nebyli diskriminováni neočkovaní lidé. Dánsko oznámilo, že svou první verzi vakcinačního pasu potvrzujícího očkování proti covidu-19 spustí v únoru. K podobnému kroku se do léta chystá také Švédsko.

Bahrajn už očkuje pěti druhy vakcín

Bahrajn je malý ostrovní stát s populací čítající zhruba 1,5 milionu lidí. Občanům a lidem, kteří tam žijí, stát poskytuje očkování proti covidu-19 zdarma.

Země očkuje vakcínami od americké společnosti Pfizer a německé BioNTech, britské firmy AstraZeneca, čínské Sinopharm a ruskou očkovací látkou Sputnik V.

Reklama

Výběr článků

Načítám