Hlavní obsah

Další unikát. Nejnovější dubajský přírůstek se blíží dokončení

Centrum Dubaje bude brzy bohatší o další unikátní stavbu. Dokončení se totiž blíží futuristická budova Muzea budoucnosti, kde se mají konat výstavy související s inovacemi, technologiemi a designem. Instituce původně měla otevřít už vloni před konáním Expa 2020, kvůli koronaviru se však finální úpravy protáhly.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum se nachází v centru, poměrně nedaleko mrakodrapu Burdž Chalífa.

Článek

Futuristicky vyhlížející budova má tvar prstence, který je pokryt arabskou kaligrafií. Jde o báseň dubajského šejka, jež vyjadřuje vládcovy myšlenky ohledně budoucnosti města. Podobu stavby navrhlo architektonické studio Killa Design, o technické provedení se postarala společnost Buro Happold.

Dubaj se může chlubit novým rekordem. Má nejvyšší nekonečný bazén

Cestování

Muzeum postavené pro nadaci Dubai Future Foundation má sloužit pro konání výstav týkajících se inovací v nejrůznějších sférách lidské činnosti. „Klade si za cíl být katalyzátorem pro průkopnické myšlenky a nápady a má být inspirací pro návštěvníky, aby inovovali, tvořili a objevovali,“ vysvětlil pro magazín Dezeen Tobias Bauly, šéf projektu v Buro Happold.

Foto: Profimedia.cz

Okna mají tvar arabské kaligrafie.

„Naší základní myšlenkou bylo vytvořit podobu, která reprezentuje vizi budoucnosti našeho klienta — dynamickou a inovativní. Tvar budovy, takzvaného toru, reprezentuje věčnou energii města,“ uvedl Bauly. Torus, o němž se zmiňuje, je rotační plocha, která vzniká otáčením kružnice kolem své osy.

Stavba byla výzvou

Část muzea se nachází skrytá pod zemí, nejzřetelnější je ovšem onen 77 metrů vysoký prstenec pokrytý kaligrafií. Ten je dohromady složen z 1024 ocelových plátů, přičemž konstrukci nepodpírají žádné pilíře. Na osvětlení kaligrafie se využívá solární energie, píše server Luxury Launches.

Foto: Profimedia.cz

Budova je vysoká přes 70 metrů.

Tvar budovy byl pro konstruktéry výzvou, museli vytvořit nové nástroje, aby se s náročností stavby poprali. „Nikdy jsme však nezvažovali, že uděláme kompromis, abychom vytvořili jen něco podobného nebo jednoduššího. To bychom se tomu snadno vyhnuli,“ dodal Bauly.

Podle společnosti jde o jednu z nejpokročilejších staveb na světě. Slavnostně otevřít by se měla letos, pravděpodobně u příležitosti konání Světové výstavy, která byla na letošní podzim přeložena z loňska.

Na alkohol na ulici v Dubaji zapomeňte, emirát láká na něco úplně jiného

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám