Hlavní obsah

Chrudimské muzeum rozzáří nevšední barvy

Právo, ner

Muzeum loutkářských kultur (MLK) v Chrudimi otevírá ve čtvrtek 30. ledna pro veřejnost novou výstavu nazvanou Ultrafialové retro. Do muzea se tak po letech vrací kdysi velmi oblíbené luminiscenční divadlo.

Foto: Archiv MLK

Iluminace podle Františka Tvrdíka.

Článek

„Speciální barvy obsahující tzv. luminofory umožňují loutkám v místnosti s ultrafialovým světlem nádherně zářit a ve světélkující loutky se proměňují i sami návštěvníci. Výstava v MLK je také symbolickou poctou průkopníkovi tohoto typu divadla, českému režisérovi a výtvarníkovi Františku Tvrdkovi, od jehož narození uplyne 26. ledna 2020 rovných 100 let,“ řekl Právu mluvčí muzea Břetislav Oliva.

Na přípravě výstavy MLK úzce spolupracovalo s blízkou spolupracovnicí Františka Tvrdka Irenou Hinterleitnerovou, která pro výstavu zapůjčila některé loutky.

Oslaví stoleté výročí

František Tvrdek inscenoval interiér a kostýmy s použitím techniky luminiscence již od čtyřicátých let 20. století, v padesátých letech pak vedl Luminiscenční laboratoř v pražském Scénografickém institutu. V roce 1960 zakládá vlastní soubor Luminiscenční divadlo Františka Tvrdka. Divadlo procestovalo 21 zemí a podílelo se na více než padesáti televizních produkcích.

Jihočeské muzeum zve na mamuta a meteorit

Cestování

Od roku 1990 pak až do své smrti v roce 2009 spolupracoval s Divadlem Image, které dodnes pokračuje v jeho odkazu. To u příležitosti oslav stého výročí narození Františka Tvrdka odehraje 26. ledna 2020 v Praze s loutkami z jeho dílny představení O zlaté rybce.

„Výstavu luminiscenčního divadla v MLK doplní interaktivní luminoherna, kde si kouzla s barvami a světlem vyzkoušejí sami návštěvníci,“ pozval Oliva. Výstava bude otevřena dva roky.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám