Hlavní obsah

Chrám nad hrobem světice čeká proměna

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonné v Podještědí

Jeden z nejkrásnějších chrámů Libereckého kraje, bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy, projde v letošním roce zásadní proměnou. Chrám, ukrývající v katakombách ostatky svaté Zdislavy, dostane nové krovy, osvětlení a obnoví se i jeho čelní fasáda, směřující na Dominikánské náměstí. Právu to potvrdil představený kláštera v Jablonném v Podještědí a správce místní farnosti, páter Pavel Maria Mayer.

Foto: Město Jablonné v Podještědí

Dominikánské náměstí v Jablonném a bazilika minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Její čelní fasáda se po létě změní.

Článek

Začít s velkou rekonstrukcí je podle něj možné díky tomu, že farnost v Jablonném získala na obnovu státní dotaci ve výši 55 milionů korun. „Usilovali jsme o podstatně vyšší částku, nemůžeme tak obnovit vše, co jsme chtěli. Dojde ale k důležitým procesům, jako je dokončení rekonstrukce krovu kopule baziliky, k její nové elektrifikaci i vybudování nového osvětlení,“ popsal správce farnosti.

Z dotace by se podle něj také měl upravit přístup do turisty a poutníky vyhledávaných katakomb s ostatky svaté Zdislavy.

Poutní areál Jaroměřice je stále opomíjen

Cestování

V Jablonném v Podještědí proběhnou letos v květnu oslavy 800 let od narození světice. Do města kvůli tomu zamíří tisíce poutníků, ale také celebrity z řad církevních hodnostářů i politiků. Vůbec poprvé navštíví chrám a sousední dominikánský klášter magistr tohoto řádu, celosvětový šéf dominikánů, kterým je od loňského roku otec Gerard Francisco Timoner, pocházející z Filipín.

Chtějí obnovit i varhany

Poutníci i hosté ovšem uvidí baziliku sv. Vavřince a sv. Zdislavy ještě v současném stavu. „S pracemi by se totiž mělo začít až v červnu, až proběhnou oslavy,“ objasnil Pavel Maria Mayer.

Byt v podkroví kostela? Budete překvapení, jaké má kouzlo

Tipy a trendy

Dominikáni z Jablonného nyní také usilují o obnovu hlavních chrámových varhan, které vloni v létě dosloužily. Na nové s dvaceti rejstříky a půldruhou tisícovkou píšťal potřebují bezmála tři a půl milionu korun.

Ve hře je ovšem i vybudování technické novostavby varhan s využitím všech zachovaných původních píšťal a doplněním dispozice. Kvůli finanční náročnosti by se ale musela taková operace rozložit do několika let.

Zámecký park v Třeboni dostane podobu jako v 19. století

Cestování

Chrám sv. Vavřince a sv. Zdislavy, postavený na počátku 18. století, stojí v místech původního kostela z doby svaté Zdislavy. S chrámem sousedí dominikánský klášter, který světice založila a který je jedním ze dvou klášterů v Libereckém kraji, kde stále ještě přebývají řeholníci (tím druhým je františkánský klášter u kostela sv. Antonína Paduánského v Liberci).

Dominikáni v klášteře nabízejí ubytování, společně si tu také vaří. Ve službách se s nimi střídají dominikánské sestry, které bydlí v domě naproti bazilice.

Reklama

Výběr článků

Načítám