Hlavní obsah

Cestující na letišti dostal obří pokutu za jídlo ukryté v batohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující dostal na letišti v Austrálii tučnou pokutu. Zapomněl totiž deklarovat jídlo v batohu, a vzhledem ke striktním pravidlům na dovoz potravin z toho nevyvázl beztrestně. Za dva snídaňové muffiny s vejci, hovězí klobásu a šunkový croissant musí zaplatit 2664 australských dolarů, tedy 44 600 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný cestující přiletěl z Indonésie a v batohu měl jídlo z McDonaldu. A vzhledem k pokutě to byla zřejmě nejdražší snídaně, kterou si v tomto fastfoodovém řetězci dopřál. „Výše pokuty je dvojnásobek ceny za letenku na Bali, ale nelituji osoby, které nedodržují striktní australská opatření o biologické bezpečnosti,“ uvedl ministr pro zemědělství, rybolov a lesnictví Murray Watt.

Podle politika vyčmuchal ukryté jídlo v batohu pes Zinta, který je na letišti novým čtyřnohým pomocníkem. Zabavené produkty budou nejprve podrobeny testům a pak zničeny.

Aerolinky vypravily kočky bez majitele. Ten chce veřejnou omluvu

Cestování

„Biologická bezpečnost není žádný vtip — pomáhá nám chránit pracovní pozice, naše farmy, jídlo, podporuje ekonomiku. Cestující se musejí ujistit, že splňují podmínky vstupu do Austrálie, i ty z hlediska biologické bezpečnosti,“ doplnil Watt.

Pokrmy z letadel zcela zakázány

Nedávno podobný osud potkal také Australanku, která si ze Singapuru přivezla nedojedený sendvič. Opomněla ho v příslušném formuláři deklarovat a vyfasovala pokutu. Řetězec rychlého občerstvení jí nicméně věnoval dárkovou poukázku na jídlo ve stejné výši, jako byla pokuta.

Australské ministerstvo zemědělství, rybolovu a lesnictví pokutuje turisty, kteří poruší zákon o biologické bezpečnosti a nepředloží sporné předměty. Mezi ně patří i nejrůznější potraviny, včetně čerstvého ovoce a zeleniny či ryb. Zcela zakázáno je do země pronášet jídlo a pití z letadel či lodí, uvádí stránky australské celní správy.

Cestující zkritizoval aerolinky za velmi neuspokojivý sendvič

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám