Hlavní obsah

Cestovní kanceláře přicházejí s novými exotickými destinacemi

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prvenství na trhu leteckých zájezdů spolu soutěží dvě největší české cestovky – CK Exim a CK Čedok. CK Exim si několik let držela výhodu tím, že jí výhradní smlouva s Českými aeroliniemi umožňovala využívat dálkové airbusy. Letos se dostala na koně CK Čedok. Její dopravce Travel Service má k dispozici velký Boeing 767, takže všechny své vzdálené cíle obslouží Čedok přímými lety.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na vzdáleném souostroví Phi Phi našli před léty američtí filmaři ztracený ráj. Sem umístili děj oskarového filmu Pláž.

Článek

Ke svým dosavadním cílům v Latinské Americe přidala CK Exim počátkem letošního roku naprosto neobvyklý El Salvador a od října bude létat také do mexického Cancúnu. CK Čedok naproti tomu posiluje své postavení na opačné polokouli. Přidala lety do Thajska, do Keni a na Srí Lanku. Se sloganem Exotika nikdy nebyla tak blízko přišla sice CK Čedok, ale začíná to platit obecně.

V posledních dvou letech se mnoho lidí začalo obracet k německým cestovkám, s nimiž pořídili dovolenou v zámoří podstatně levněji než s těmi našimi. To zřejmě přestává platit alespoň tam, kam své chartery vypravují i české cestovky.

Co naopak bude platit i letos, je skutečnost, že zatímco ceny rohlíků, elektřiny a plynu, nájemného, pohonných hmot a granulí pro psy soustavně rostou, ceny dovolených – pokud vůbec rostou – se nahoru spíše plíží.

Dovolená za exotikou nebo do lázní?

Kromě exotiky zámořských zájezdů roste už několikátým rokem zájem (a nabídka) pobytů v léčebných a relaxačních termálních lázních. V Rakousku a v Německu nabízejí nejrůznější relaxační, zkrášlující nebo třeba antistresové pobyty, okořeněné mnohdy asijskou mystikou, skoro každý třetí hotel.

Na Slovensku a v Maďarsku je méně oné mystiky, zato více opravdu léčivých pramenů a je velmi pravděpodobné, že vzhledem k cenové dostupnosti jich budou Češi i tento podzim hojně využívat.

V exotických destinacích se čeští rekreanti – podobně jako je tomu už delší dobu ve Středomoří – mění v turisty. Stále častěji si kupují poznávací zájezdy, k čemuž přispívá i současná sebevědomá koruna.

Reklama

Související články

Jak cestovat s dětmi a nezbláznit se z toho

Stalo se vám o prázdninách, že jste vyrazili na dovolenou s dětmi a dopadlo to rodinnou katastrofou? Kolikrát jste pak v hotelu nebo na procházce kolem památek...

Výběr článků

Načítám