Hlavní obsah

Cestovní kancelář Firo-tour pozastavila činnost. Nemá pojištění proti úpadku

Novinky, ČTK, Michael Švarc

Cestovní kancelář Firo-tour přestala na Nový rok existovat. Společnost totiž nemá na letošek uzavřenou smlouvu s pojišťovnou, a tak pozastavila činnost. Po dobu dalšího vyjednávání funguje jako cestovní agentura přeprodávající zájezdy jiných kanceláří. Podle firmy nelze vyloučit ani celkový úpadek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firo-tour bude jako cestovní agentura pokračovat do doby, než se podaří obnovit pojištění proti úpadku. „Finalizujeme jednání o vstupu strategického investora. Obdobná jednání jsou časově náročná sama o sobě a mimořádná opatření v rámci nouzového stavu je pochopitelně ovlivňují,” napsala tisková mluvčí Lucie Frnochová Novinkám. Doplnila, že k běžnému fungování se chce CK vrátit co nejdříve.

Ve hře je ovšem i varianta, že Firo-tour už činnost neobnoví nebo po uplynutí doby prodlouženého moratoria, jenž platí do 28. února, vyhlásí celkový úpadek.

Do problémů se Firo-tour dostala kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením. Prodeje zájezdů jí klesly meziročně o 90 procent. Městský soud v Praze na konci srpna vyhověl její žádosti a vyhlásil pro CK mimořádné tříměsíční moratorium. CK poté v listopadu požádala o jeho prodloužení, které nyní platí právě do 28. února.

Slovenská pobočka skončila

Na konci loňského roku vyhlásila úpadek slovenská pobočka Firo-tour, které se nepodařilo získat novou smlouvu o pojištění proti úpadku.

„Cestovní kancelář, která nebude od 1. ledna 2021 pojištěná, přitom nemůže podnikat, a tedy ani prodávat a organizovat zájezdy,” uvedl koncem roku obchodní ředitel slovenské Firo-tour Marcel Siekel. Pojišťovna podle něj současné klienty firmy odškodní.

Reklama

Výběr článků

Načítám