Hlavní obsah

Cestování o prázdninách a jeho rizika

Právo, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná sezóna dovolených u moře. Cestovat s platnými doklady, což se vztahuje i na děti, je samozřejmost. Na to upozornili i zástupci ministerstva zahraničí na tiskové konferenci, kde dále varovali, že se rok od roku navyšuje počet Čechů, kteří se v zahraničí stanou obětí trestného činu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Začíná sezóna letních dovolených. Ilustrační foto

Článek

„Se začátkem prázdninové sezóny vstupuje do zvýšené pohotovosti konzulární služba ministerstva zahraničí. Posilujeme její obsazení a v těch nejvíce exponovaných místech zřizujeme sezónní konzulární jednatelství,“ řekl v úvodu čtvrteční tiskové konference ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Do poloviny nebo až do konce září budou sezónní konzuláty v bulharském Burgasu, v chorvatské Rijece a ve Splitu i ve španělské Barceloně. V bulharských a chorvatských letoviscích budou opět o prázdninách čeští policisté pomáhat místním při řešení problémů našich občanů.

Registrace pro větší bezpečnost

Celkový počet konzulárních případů zůstává v posledních dvou letech na stejné úrovni. Mezi nejčastější případy, jimiž se konzuláty zabývají, patří ztráta či odcizení osobních dokladů, dopravní nehody, hospitalizace a úmrtí. Přibývá počet občanů ČR, kteří se stanou obětí trestného činu.

V roce 2012 jich bylo 1115, loni o čtyři sta více. Ministerstvo zahraničí připomíná, že od roku 2009 funguje systém dobrovolné registrace cestujících do zahraničí (DROZD). V případě krizové situace pak úřady vědí, kdo se například v místech postižených živelní katastrofou nachází.

Zástupci ministerstva připomněli, že všichni cestovatelé, tedy i děti, musí mít vlastní doklady, nestačí zápis v dokladech rodičů. V případě cesty do Chorvatska (nebo kterékoliv země Evropské unie) stačí dospělým občanský průkaz, zatímco děti potřebují cestovní pas.

Reklama

Výběr článků

Načítám