Hlavní obsah

Cesta za koncem světa: A co udělalo tuhle stopu? Aha, jaguár

Novinky, Jakub Kynčl
Hopkins (Belize)

Dominantním faktorem pralesa je vlhkost. Vlhkost, která vám udělá během osmi hodin z nažehlených kalhot zapáchající zavlhlé cosi, a to bez ohledu na kvalitu materiálu. Máte dvě možnosti - buď to budete ignorovat, nebo se tím budete trápit. A na trápení vám mnoho mozkových buněk nezbývá, když před sebou v bahně uprostřed džungle spatříte čerstvou stopu jaguára.

Lamanai, BelizeVideo: Jakub Herzán, Novinky

 
Článek

"To je stopa divoké kočky?" ptáme se naivně našeho mayského průvodce, kterého jsme si najali do netknuté džungle na jihovýchodě Belize. "Pokud divokou kočkou myslíte jaguára, pak ano. A ta stopa je čerstvá, v noci pršelo a déšť by starou stopu smyl. Tahle je naopak velmi jasně vytvarovaná, stará pravděpodobně jen několik hodin," sdělil nám průvodce něco, co jsme vlastně vůbec slyšet nechtěli.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Stopa jaguára v bahně naznačuje, že je v Belize v noci pořádně živo.

Když průvodce spatřuje nejistotu v našich očích, rychle dodává: "Není se čeho obávat, jaguár se člověka bojí více, než člověk jeho." Tak tím si nejsme ani trochu jisti. Pravděpodobnost však nakonec vítězí nad náhodou a my tak nepatříme mezi ten zlomek návštěvníků, kteří měli to "štěstí" a zahlédli jaguára ve dne. V noci je oproti tomu pravděpodobnost blízkého setkání třetího druhu výrazně vyšší.

Nedá nám to a tážeme se, zda tady opravdu volně žijí jaguáři. Průvodce jen suše podotýká, že ne nadarmo se národní park jmenuje Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary and Jaguar Reserve. Zběžně se dívám do svých poznámek k místům, která jsem si vyhlédl k navštívení a spatřuji pouze název Cockscomb Basin. Poznámka pro příště - nezkracovat názvy míst, kam se chystám!

Jaguár všude, kam se podíváš

O tom, že jaguáři byli v mayské historii velmi důležití, svědčí i to, že jedna z nejznámějších staveb na belizském archeologickém nalezišti Lamanai nese název Chrám Jaguárů (Jaguar Temple). Jeho přední stranu zdobí pozůstatky výzdoby, která v době prosperity Lamanai znázorňovala dvě jaguáří hlavy. Alespoň si to myslí archeologové.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Právě na tomto místě se podle archeologů tyčila v minulosti hlava jaguára na Jaguářím chrámu. Nyní je již potřeba pořádná dávka představivosti.

Když jsme se začali o jaguáry zajímat poněkud detailněji, zjistili jsme, že žijí v Belize nejen ve velkých rezervacích, ale stále ještě zcela přirozeně v divočině. Útoky na člověka si však místní nepamatují, prý jen sem tam zmizí v okolí těchto oblastí kotě či štěně. To však nemusí mít na svědomí jaguáři, ale další obyvatelé džungle. Mimo jiné i sovy, které se prý na koťata přímo zaměřují. To by vysvětlovalo, proč jsme jich v Belize mnoho neviděli.

Foto: Jakub Kynčl

Jaguáří chrám v Lamanai

Jaguáři jsou v Belize všudypřítomní. Krásně vyfocení se skví na pohlednicích s vlaječkou Belize, okolo archeologických nalezišť se prodávají jejich dřevěné miniatury a takřka každé město má aspoň jednu hospůdku či bar nesoucí název po této šelmě. Národním zvířetem sice může být tapír a všechny turistické průvodce mohou mít na přebalu pestrobarevné tukany, místní však mají v úctě zcela jiného živočicha...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám