Hlavní obsah

Česko má nejvíce čajoven z celé Evropy

Novinky, Blanka Kovaříková

Víte, co znamenají názvy Bílá opička, Dračí studna, Vzácné obočí, Zelená mlha nebo Ochmýřený vrcholek? Jen skuteční znalci vědí, že jde o názvy čajů. Za posledních dvacet let u nás vzniklo tolik čajoven s nabídkou tak bohatou, že to budí údiv i návštěvníků z Indie či Japonska. V množství čajoven prý dokonce držíme evropský primát.

Foto: Blanka Kovaříková

Skuteční milovníci čaje dávají jednoznačně přednost sypanému čaji před sáčkovým.

Článek

Většinou si čaje kupujeme tím nejjednodušším způsobem – v nejbližším supermarketu. Skuteční milovníci čaje si ovšem pro své značky zajdou do specializovaného obchodu anebo přímo do čajovny a dávají jednoznačně přednost sypanému čaji před sáčkovým.

Sáčkový čaj přitom vévodí trhu dobrých sto let a vydobyl si svou pozici pro jednoduchost a rychlost, s jakou si takový nápoj připravíme.

Jednou z možností, jak si laik může udělat přehled o druzích a kvalitě čajů, je jejich ochutnávka. Zažila jsem příjemný podvečer v pražské Galerii Epicure, kde se čas od času konají posezení, na nichž se představují čajové novinky. Každý návštěvník získá za mírný poplatek svůj šálek, talířek s pečivem a kartičku, na niž pak zapisuje bodové hodnocení.

Foto: Blanka Kovaříková

Tak jako existují odborníci na víno, jsou i vysoce profesionální ochutnávači čajů.

Podává se kolem desítky čajů. Začíná se jemným bílým čajem, který byl po staletí velmi vzácný a výjimečný, takže jej směli popíjet jen čínští císaři. Získává se zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků, které mají hebké stříbřité bílé chloupky – a podle nich získal název.

Po sběru se lístky již nijak nezpracovávají, nechají se zavadnout a poté se suší na slunci.

Zelený, nebo černý?

Během ochutnávky následovalo několik druhů zelených čajů. Příznivci čaje značky Earl Grey ocenili zelený s přídavkem oleje z kůry citrusového plodu bergamoty, já zase Soursop Green Tea, zelený čaj s graviolou. Jak jsem se dozvěděla, chutné a výživné plody gravioly, příbuzné papayi, pocházejí z Peru a mají obdivuhodně mnoho léčebných účinků.

Navíc graviola krásně voní, takže tenhle čaj u mě v bodování porazil i další, jinak vynikající zelený jasmínový čaj. Následovaly šálky černých čajů, mj. ochucených vanilkou.

Různí výrobci – a pokaždé jiný dojem z vanilky (že by ji někteří šidili?). Všechny vzorky jsem testovala bez cukru, aby vynikly jejich chuťové nuance.

Dobrá čajovna v Roxy byla první

Další zajímavou kapitolou jsou zmíněné názvy čajů: Bílá opička, Dračí studna, Vzácné obočí, Zelená mlha, Ochmýřený vrcholek… Odrážejí se v nich čínské báje a legendy, pro milovníky čaje pak jde o svébytnou čajovou poetiku.

Petr Jurčo, provozovatel čajovny v Holešovicích, tvrdí, že nikde v Evropě není tolik čajoven jako u nás. Čím to je? Velkou zásluhu na tom jistě má jejich průkopník Luboš Rychvalský, který v devadesátém prvním roce vytvořil první kamennou Dobrou čajovnu v Roxy a návštěvníci z Indie či z Japonska nevěřili svým očím. Tolik druhů čajů z celého světa nikdy neviděli.

Nálada, povzbuzení, relaxace

České čajovny vyhledávají především mladí lidé a střední generace. Někdo se potřebuje povzbudit, jiný přichází relaxovat.

V čajovnách bývají i prostory s polštářky na zemi. Tady sedají hloučky přátel a hrají třeba šachy. Petr Jurčo tvrdí, že stejně dobrý čaj jako v čajovně si můžete připravit i doma. Jenže v čajovně čas plyne jaksi pomaleji a čaj vám s patřičnou důkladností připraví profesionál.

Foto: Blanka Kovaříková

A pak tu také vládne čajový duch. Má většinou podobu tlouštíka, ale může to být i žába či jiné zvíře.

Při čajovém obřadu se tato soška průběžně polévá, což prý souvisí s poléváním soch Buddhů pod chrámovými stromy na Srí Lance, odkud pochází také mnoho vynikajících čajů.

Zajímavosti o čaji

Čaj je rekordní nápoj. Průměrný konzument ho denně vypije více než čtyři šálky. Trh s čajem tvoří 40 % objemu veškerého světového trhu s nápoji.

Váš oblíbený šálek čaje se může skládat až z 30 různých druhů čajů z tak odlišných míst, jako jsou Afrika, Srí Lanka a Indie. Žádná plantáž totiž nedokáže pěstovat po celý rok čaj ve stejné kvalitě, proto se jednotlivé odrůdy míchají.

Čaj je přirozeným zdrojem antioxidantů flavonoidů, které podporují imunitní systém. Čaj má také kladný vliv při prevenci infarktu, kardiovaskulárních chorob a mrtvice. Černý čaj díky theinu zlepšuje náladu a působí protistresově.

A ještě jednu důležitou přednost má česká čajovna třeba před svou „příbuznou“ z Pekingu: dostupné ceny. Půllitrová konvička lahodného nápoje vás vyjde kolem šedesáti korun…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám