Hlavní obsah

Češi nejraději létají do Řecka, druhou nejoblíbenější zemí je Egypt

Praha

Evropské státy se v letošním roce staly pro obyvatele České republiky velice oblíbené. Češi nejčastěji cestují letadlem a to do prosluněného Řecka. Zamířilo jich tam celkem 21,2 procenta. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median, kterého se zúčastnilo 7842 respondentů v průběhu od loňského října do letošního března.

Foto: Profimedia.cz

Češi jezdí nejčastěji do Řecka

Článek

Druhým světadílem, kam Češi nejčastěji cestovali letadlem, je Afrika. Na tento kontinent směřovalo 28,2 dotazovaných. Pomyslnou třetí příčku pak obsadila Severní Amerika, když toto teritorium bylo cílovou destinací pro 5,2 procenta respondentů.

Z hlediska navštěvovaných států je na druhém místě Egypt, do kterého letecky cestovalo celkem 15 procent českých občanů. Do Tuniska pak směřovalo celkem 11,9 procenta dotazovaných. Mezi dalších deset států, které respondenti nejčastěji uváděli jako cílovou destinaci svých letů, patří Turecko, Španělsko, Bulharsko Velká Británie, ale i Itálie.

Oblíbená je letecká doprava

Do Chorvatska, které je častým cílem tuzemských turistů, volilo leteckou přepravu pouze 5,5 procenta českých občanů. Na 11. místě jsou pak USA. Výzkum ukázal, že v posledních 12 měsících letadlem cestovalo celkem 12,3 procenta dotazovaných, a to nejvíce ve věkové skupině 40 až 49 let.

Častěji pak tuto formu dopravy využívají muži než ženy. Mezi faktory, které ovlivňují rozhodování pro výběr letecké společnosti, vedou cena a osobní zkušenost.

Třetí příčku zaujímá preference tuzemské letecké společnosti. Průzkum se uskutečnil metodou osobních rozhovorů tazatele s respondentem v kombinaci se samostatným vyplněním dotazníku dotazovaným.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám