Hlavní obsah

Budoucnost létání? Bezdotyková technologie i více osobního prostoru

Novinky, mšv

Větší důraz na osobní prostor i hygienu. Pandemie koronaviru přiměla některé společnosti k přemýšlení nad budoucností létání, respektive podobou paluby letadel. Britské studio PriestmanGoode teď přišlo s vlastním konceptem, který ukazuje, jak futuristicky by kabiny mohly v nedaleké budoucnosti vypadat, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Sedadla jsou v návrhu oddělena průhlednou bariérou.

Článek

Do každé druhé řady v ekonomické třídě umístila firma transparentní zábrany k oddělení cestujících. Větší pohodlí a více soukromého prostoru by se však tradičně dostalo lidem cestujícím v byznys třídě — ti by měli k dispozici místo zcela pro sebe i se závěsem pro větší pocit soukromí.

„Podívali jsme se na možné budoucí scénáře a přemýšleli nad změnami chování, ke kterým cestující přiměla pandemie. Naše návrhy mohou být implementovány během několika let,“ uvedl spoluzakladatel společnosti Nigel Goode s tím, že nová podoba kabiny by splňovala přísné požadavky aerolinek i pasažérů.

Foto: Profimedia.cz

Cestující v byznys třídě by si mohli zatáhnout závěs pro větší pocit soukromí.

Podle studia může vývoj a certifikace futuristické kabiny zabrat tři roky, v úplně nejbližší budoucnosti se s ní proto cestující nesetkají.

„Na projektu pracují jak zaměstnanci aerolinek, tak cestující. A kromě toho, že jsme vzali v potaz aktuální problematiku ohledně cestování, chceme se ujistit, že naše návrhy odolají času a třeba i budoucím pandemiím, a proto do nich investujeme množství úsilí i peněz,“ vysvětlil Goode.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z hlavních předností má být i bezdotyková technologie.

Není to však jen osobní prostor, na který designerské studio myslí. Například úklid se bude provádět pomocí ultrafialového záření a ze sedadel bude vyjmut zabudovaný zábavní systém, aby cestující mohli využívat především svá vlastní zařízení.

Paluby mají disponovat rovněž bezdotykovou technologií, která funguje na základě senzorů pohybu. Podle společnosti bude totiž něco takové v budoucnu pro cestování klíčové.

Mezinárodní cestování se nevzpamatuje dřív než za tři roky, tvrdí IATA

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám