Hlavní obsah

Botanická zahrada v Praze nabízí kromě příjemného odpočinku také poučení

Právo, Olina Táborská

Ekonomická krize i nejrůznější podivnosti počasí ve světě mnohé z nás přiměly změnit cíl své letošní dovolené. Objevujeme krásy vlastní země, hitem je i návštěva Prahy.

Článek

Pobyt v ní není nutné zaplnit jen běháním po památkách. Brzy se totiž dostaví stesk po kousku přírody a klidu v ní. Pak stačí zamířit do Botanické zahrady hlavního města Prahy.

Oáza nad řekou

Uvítá nás přírodní areál s parkově upravenými venkovními expozicemi. Rozhodnete-li se vidět expozice tzv. areálu JIH, projdete historickou Vinicí sv. Kláry a japonskou zahradou.

V areálu SEVER nás ohromí venkovní expozice s pivoňkovou loukou a sbírkou zimovzdorných kaktusů zvanou Mexiko a tropický skleník Fata Morgana. Je otevřen celoročně, tak si ho můžeme nechat na zimu.

Japonská zahrada

Prázdninový turista ať raději zamíří do japonské zahrady, aby se pokochal elegancí stálezelených keřů, listnatých i jehličnatých stromů. Jedna část představuje krajinu s horami, stromy, potůčkem a jezírkem, ve druhé se nacházejí dřeviny pocházející z Japonska a Číny.

Na slunné stráni pod japonskou zahradou si říká o obdiv expozice flóra Středomoří a Turecka s druhy skalních stepí, polopouští a pastvin střední části Malé Asie a také s horskými druhy středomořské květeny.

Letní hosty botanické zahrady potěší centrální trvalkový a letničkový záhon, na kterém kvete kolem 300 druhů a kultivarů letniček.

Vinice svaté Kláry

Nad zámkem a celou městkou částí Troja dominuje kaplička sv. Kláry. Trojský zámek i kapli nechal vystavět hrabě Václav Vojtěch ze Šternberka. Památkově chráněná Vinice sv. Kláry připomíná zašlou slávu pražského vinařství. Byla zde pravděpodobně již za vlády Václava II. Původně náležela k Trojskému zámku. Zdejší vína jsou ke koupi ve vinotéce ve viničním domečku.

Produkují tu jak vína odrůdová jakostní, tak vína přívlastková, která jsou odrůdově typická, lehká, svěží, harmonická a chuťově čistá, což ocení i laici. Mohou si své znalosti o pěstování vína doplnit na vinohradnické a vinařské naučné stezce.

Chvíle u jezírka

Zajímavá sbírka cesmín a stínomilných trvalek, které rostou v podrostech v listnatých lesích Evropy, Asie i Ameriky, se nachází v areálu SEVER. K vidění jsou spousty zakrslých jehličnanů a listnatých dřevin, na což navazuje rašeliniště s jezírkem osázeným vodními a rašeliništními rostlinami. V době květu je největším lákadlem sbírka zimovzdorných kaktusů v expozici Mexiko, zaměřená na severoamerické zástupce rodu opuncie.

Otevírací doba, vstupné

Otevřeno je v létě od 9 do 19 hodin. Viničný sklípek otevírá v jedenáct hodin ve všední dny, v 10.00 o víkendech, zavírá ve 21 hodin.

Vstupné: 120 Kč dospělí pro venkovní expozici i skleník, děti od 6 do 15 let 60 Kč. Více na www.botanicka.cz.

Handicapovaní vítáni

Ve venkovní části expozice je bezbariérový hlavní okruh, přístup k pokladnám i WC. Skleník Fata Morgana je plně bezbariérový. Odborní průvodci botanické zahrady jsou speciálně proškoleni k provádění nevidomých návštěvníků jak po venkovních expozicích, tak i po skleníku Fata Morgana.

Reklama

Související články

Francie patří mezi populární cíle naturistů

Nahota byla v dřívějších dobách tabu a vystavování se na veřejnosti bylo naprosto nepřijatelné. Doba se ale mění a tak můžeme příznivce naturismu potkat na...

Výběr článků

Načítám