Hlavní obsah

Francie patří mezi populární cíle naturistů

Paříž

Nahota byla v dřívějších dobách tabu a vystavování se na veřejnosti bylo naprosto nepřijatelné. Doba se ale mění a tak můžeme příznivce naturismu potkat na mnoha místech. V Evropě patří mezi nejpopulárnější destinace jednoznačně Francie. I tady ale řady přívrženců stárnou a jejich počet tak stagnuje.

Foto: Profimedia.cz

Naturismus znamená žít v souladu s přírodou.

Článek

Právě proti tomu chce bojovat agentura pro turistický rozvoj ve Francii Atout France, která před létem zahájila nebývalou kampaň, aby tuto praxi propagovala. Ve Francii se každé léto sejde 1,5 až dva milióny naturistů, z toho polovina cizinců.

Na internetovém serveru www.naturisteparnature.fr lze nalézt kvíz, ale také praktické informace. Na úvodní stránce je fotografie oblečeného mladého páru na břehu moře, pod nímž je slogan: "Naturismus je naše přirozenost".

Naturismus jako přirozená módní turistika

Cíl je jasný: změnit image naturismu, který poškodily výstřelky spojené s bezuzdným sexem ve slavném letovisku Cap d'Agde na jihu země, a přilákat nové lidi na vlně módy trvalé turistiky. "Poselství kampaně je následující: naturisté nejsou nenormální, nejsou to exhibicionisté," vysvětluje zástupce ředitele marketingu u Atout France Gilbert Marty.

"Naturismus znamená žít v souladu s přírodou. Nesmíme lidem nahánět strach nahotou, ale musíme jim říkat: 'jestliže máte vztah k přírodě a k ochraně životního prostřední, pak vám zbývá jen sundat plavky'," tvrdí.

A Frédéric Chandelier z Francouzské federace naturismu (FFN) říká: "První naturisté byli také první ekologové."

Foto: Profimedia.cz

Tato praxe, jejíž užitečnost byla ve Francii uznána v roce 1936, se široce rozvinula po roce 1968. Od té doby však její stoupenci stárnou. Podle jednoho průzkumu je jen 16 procent Francouzů ochotno naturismus zkusit.

"Tento krok je však těžké učinit. Je to otázka mentality: v severských zemích je nahota lépe akceptována. Čím více jdeme na jih, tím je to těžší," uvádí Chandelier.

Podle profesionálů se právě dnes mentalita lidí mění. "Pro mladé je to dnes mnohem těžší než před deseti nebo dvaceti lety. Musejí bojovat o práci, musejí být flexibilní. V těchto souvislostech hraje velkou společenskou roli oblečení," konstatuje předseda jedné z německých naturistických federací Kurt Fischer.

Naturismus je více zakořeněn na severu Evropy, v Nizozemsku, Německu, Belgii a Velké Británii.

Francie - ráj naturistů

"Francie je mezi našimi členy nesmírně populární, neboť hledají slunce, rozmanitost krajiny a života ve francouzském stylu," tvrdí Andrew Welch z britské federace naturismu. Soudí, že se mu oddává stále více Britů.

"Před dvaceti lety by Britové s přáteli nešli na naturistickou pláž, byli příliš nesmělí. Nahota byla tabu. Dnes se to stalo běžným jevem, v kině i v televizi," dodává.

Podobné nadšení lze zaznamenat v Nizozemsku, kde se stárnutí přívrženců naturismu neprojevilo. "V posledních letech můžeme vidět stále více mladých rodin, které navštěvovaly naturistická centra s rodiči a nyní se vracejí se svými dětmi," říká Maaike Brugmanová z nizozemské federace naturistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám