Hlavní obsah

Bistro v Pekingu praská ve švech. Jídlo za to primárně nemůže

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pekingské bistro Yaoji Chaogan se v posledních dnech těší nebývalé přízni. Primárně za to však nemůže jídlo jako takové — hlavním důvodem je jedna významná návštěva v roce 2011. Tehdy do zařízení totiž zavítal nově zvolený prezident USA Joe Biden a strávníci proto doufají, že ochutnají to, co on.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Krátce poté, co se zpráva o Bidenově výhře dostala do médií, vyrazil k bistru zástup nadšených zvědavců. „Myslím, že to částečně odráží zájem lidí o jeho kampaň,“ míní majitel restaurace Jao Jen.

„Když teď lidé přijedou do Pekingu, ať už kvůli práci, nebo na výlet, nechtějí vidět pouze památky, touží také zkusit místní kuchyni. A když se lidé dozvěděli, že Biden byl u nás v restauraci, přišli, aby zjistili, co tenkrát jedl,“ vysvětluje Jen.

Majitel tvrdí, že Biden, který byl v roce 2011 Obamovým viceprezidentem, se v jeho restauraci zastavil 18. srpna a velmi tím překvapil všechny přítomné strávníky. „Měl dobrý smysl pro humor. Představil nám vnučku a pak se tu s lidmi fotil. Dal si samozřejmě i jídlo a bylo podle něj skvělé,“ dodal Jen.

Z hosta je značka

Restaurace aktuálně do menu přidala takzvaný Bidenův set, tedy jídla, která si nastávající prezident USA při své návštěvě objednal. To aby měli strávníci snazší výběr, kdyby chtěli ochutnat to samé. „Jako podnik jsme byli potěšeni, že jsme mohli naši kulturu představit přátelům ze zahraničí,“ uzavřel Jen.

Není neobvyklé, že se nějaké zapadlé bistro stane turistickým lákadlem. V Jižní Koreji se například stala hitem pizzerie, kde se natáčel oscarový snímek Parazit. Strávníci se po vítězství filmu do restaurace jen hrnuli.

Pizzerie v Soulu se těší nebývalé přízni. Ne však kvůli jídlu

Cestování

Obdobně navštěvovaná jsou pak i místa, která měli v oblibě spisovatelé. Je to například kavárna The Elephant House v Edinburghu, ve které psala J. K. Rowlingová některé části Harryho Pottera, nebo bar La Casa de La Havana vieja v kubánském hlavním městě, jejž si oblíbil Hemingway.

Hemingwayův dům na Floridě žije díky šestiprstým kočkám

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám