Hlavní obsah

Belize: podmořský i pozemský ráj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belize je poměrně malou zemí, ležící na východním pobřeží Střední Ameriky. Sousedí s Guatemalou, Mexikem a také s Karibským mořem. Hlavní turistickou atrakcí této země je potápění s výstrojí i bez ní. Tato specializace je nasnadě, neboť u zdejšího pobřeží leží druhý největší korálový systém ostrovů na světě.

Foto: Profimedia.cz

Souostroví Belize vyniká smaragdovým mořem.

Článek

Ačkoliv se ve vodách poblíž Belize objevily tropické ryby a způsobily tak rozruch a tím zvýšily všeobecný zájem o potápění v této oblasti, dokáže tato země nabídnout mnohem víc. Obdivuhodný je také život na pevnině, nejen v podmořském světě. Místo hledání tropických ryb se tak můžete vydat do deštných pralesů, kde stále můžete potkat jaguáry, opice a krokodýly. Informoval o tom magazín VIPmag.

Po stopách mayské říše

Hluboko v džungli Belize se ukrývá jedno z nejzajímavějších míst k objevování mayské kultury. Deset mil západně od města San Ignacio u hranic s Guatemalou se nachází region Cayo, který byl svého času centrem rozsáhlé mayské říše.

:. Střední Amerika je bohatá na historické pozůstatky.foto: Profimedia

V tomto regionu najdete mnoho míst opředených mayskou historií. Jedním z nejoblíbenějších je Xunantunich, tedy obrovský obřadní prostor. Abyste dosáhli tohoto cíle, musíte se dostat přes řeku Mopan. K tomu slouží ručně vyrobená ferry s místem pro jediný automobil. Následující cesta se pak odvíjí od toho, zda-li cestujete s nějakou agenturou nebo na vlastní pěst. Buď vás auto odveze přímo před brány oblasti, nebo vás čeká pěší túra.

Velkou výhodou při návštěvě těchto ruin je fakt, že se může mezi starověkými svatyněmi volně procházet, nebo po nich dokonce šplhat, a tím spatřit krajinu z ptačí perspektivy. Co by vám jistě nemělo uniknout je největší pyramida El Castillo, na jejíž západní straně naleznete působivé hieroglyfy.

Adrenalinový zip-lining

Pokud chcete prozkoumat džungli, je logické navštívit koruny stromů. Poblíž známého bariérového útesu najdete resort zvaný Jaguáří tlapa (Jaguar Paw), který se proslavil aktivitou zvanou zip-lining. Jedná se o atrakci, při které jste pomocí karabiny a bezpečnostní výstroje zavěšeni na provaz a kloužete dolů z platforem.

:. Belize je oblíbenou destinací pro velké množství potápěčů.foto: Profimedia

Nejvyšší platforma se nachází ve výšce 26 metrů a nejdelší lanová trasa měří přes 90 metrů. Abyste si mohli vychutnat takový zážitek, nemusíte být hosty resortu, musíte si však utvořit rezervaci dostatečně dopředu.

Na pneumatice až do nitra jeskyně

Ovšem exkurze do dávné historie a hraní si na Tarzana v korunách stromů nejsou jediným lákadlem Belize, to další se jmenuje Cave Tube. V tomto případě je pro vás přichystána lehká plavba. Jedná se o jedinečné dobrodružství, kdy se na plavidlech dostanete po řece až do jeskynního systému.

:. Jestli se vám něčeho bude v Belize plně dostávat, tak je to klid.foto: Profimedia

Na začátku tohoto výletu dostanete od průvodce kromě instrukcí také čelovku, jejíž světýlko bude v některých místech to jediné, co uvidíte. Aby se nikdo neztratil, drží se každý plovoucí pneumatiky svého souseda. Cesta do první jeskyně plyne klidně, ale uvnitř jeskyně se tempo plavby výrazně zrychlí.

Celkem trvá výlet asi hodinu a navštívíte během něj pět různých jeskynních systémů, které jsou plné stalaktitů a stalagmitů. Je to výborný způsob, jak strávit odpoledne objevováním málo známých míst Belize.

Reklama

Související témata:

Související články

Egypt láká také milovníky potápění

Tak, jak se díky klesajícím cenám letenek a expanzi levných aerolinií "zmenšuje svět", stávají se pro Čechy dříve nedostupné destinace běžnými místy,...

Ráj levného potápění: egyptská Safaga

Safaga je malebné městečko vzdálené od známého letoviska Hurghada přibližně 40 kilometrů. Počasí je zde téměř pořád slunečné a obloha bez mraků. Místní mluví...

Pryč ze studené zimy, například na Mauricius

V České republice je právě nyní v plném proudu sezóna zimních exotických dovolených, které u nás zaznamenávají velké meziroční nárůsty. Jednou z horkých perel,...

Výběr článků

Načítám