Hlavní obsah

Belgický Gent posunul bezpečné rozestupy na novou úroveň

V Belgii aktuálně probíhá další lockdown. Úřady ve městě Gent se proto rozhodly pomoci lidem s dodržováním bezpečných rozestupů, a to vcelku neotřelým způsobem. Na nejvytíženějších náměstích a v parcích v centru nechaly nakreslit velké kruhy, v nichž se mohou obyvatelé distancovat od ostatních a zároveň být na čerstvém vzduchu. Opatření vítají zejména studenti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radnice v belgickém Gentu nechala na náměstí namalovat kruhy, aby lidé dodržovali rozestupyVideo: Reuters

 
Článek

Gent je domovem zhruba 80 tisíc studentů, z nichž někteří jsou už ke koronavirovým opatřením poměrně apatičtí. Minulý týden to vedlo ke střetům s policií, která rozpouštěla nedovolené večírky, uvádí agentura Reuters.

Starosta Gentu Mathias De Clercq uvedl, že s myšlenkou na vytvoření kruhů na náměstích pak přišli rovněž sami studenti. Setkávání je totiž aktuálně omezeno na malé skupinky. „Kruhy může použít každý, anebo ne. Je to takové šťouchnutí, jemné postrčení směrem k příkladnému chování,“ vysvětlil starosta.

Studenti návrh kvitují

Kruhy, které mají průměr šest metrů a jsou od sebe vzdáleny čtyři metry, vznikly v srdci studentské čtvrti na velkých náměstích, ale také v parcích. Lidé je začali hned v týdnu využívat a vyhřívali se bezpečně rozestoupeni na slunci.

„V těchhle těžkých časech není lehké setkávat se s lidmi a socializovat se s přáteli. Myslím, že tohle je dobré řešení. Vypadá možná trochu divně, ale je efektivní,“ míní 20letý student Elian Colpaert.

V Gentu bliká lampa, když se narodí dítě

Cestování

Jiná ze studentek, 20letá Kato Pionová uvedla, že někteří její vrstevníci mají však pocit, že s nimi město zachází jak s malými dětmi. „Já osobně si myslím, že je to dobrý nápad, protože můžeme svobodně sedět na náměstí a zároveň v souladu s pravidly,“ uvedla.

„Jsou tu lidé, kteří příliš pijí a překračují své limity. To je pak pro zbytek studentů nešťastné, protože nedělají nic špatného, ale nakonec jsou potrestáni kvůli několika jednotlivcům,“ okomentoval nedávné střety s policií 21letý Michiel Borloo.

„Násilnosti proti policii byly v minulém týdnu nepřijatelné,“ konstatuje starosta De Clercq. „Ale šlo o minoritu,“ doplnil s tím, že většina z 80 tisíců studentů se chová v souladu s pravidly a vládními nařízeními.

Belgické muzeum lockdownu připomíná rok života během pandemie

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám