Hlavní obsah

Australské jezero přitahuje díky barvě. Je růžové jako žvýkačka

Novinky, mšv

Příroda dokáže vytvářet skutečně pozoruhodné úkazy. Stačí se jen podívat – pláže s černým pískem, oslnivé vodopády, modré laguny nebo také růžová jezera. Za jedním takovým se mohou návštěvníci vypravit do australského spolkového státu Victoria. Jmenuje se Loch Lel a patří k těm větším. Jeho charakteristická žvýkačková barva přitahuje i místní, někteří se nebojí ani smočit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australské jezero má nepřirozeně růžovou barvuVideo: AP

 
Článek

Nezaměnitelnou barvu dodává slanému jezeru mikroorganismus, řasa, která s rostoucí teplotou vody produkuje červený pigment. Když ale přijde moc velké sucho, voda se začne odpařovat, sůl začne odrážet sluneční svit a jezero postupně zbělá. Jako turistický tahák ale funguje v obou případech. Vypravují se sem ale také Australané, například dvaačtyřicetiletá Shane Smithová, která odsud bydlí tři hodiny cesty. „Nedávno jsem jezero navštívila úplně poprvé a je zkrátka ohromující,“ tvrdí.

Růžových jezer lze v Austrálii nalézt více, ačkoli Loch Lel je sympatické i svou přístupností. Leží totiž nedaleko dálnice, která spojuje hlavní město státu Victoria Melbourne a Adelaide, ležící v sousední Jižní Austrálii. Jiné kolosální růžové jezero zvané Hillier leží na malém ostrůvku při jihozápadním pobřeží kontinentu. Ten je ovšem běžně nepřístupný, takže výhled na něj si turisté užijí pouze z vrtulníku. [celá zpráva]

Ani tím ovšem krasojízda po růžových jezerech nekončí. Další se nachází opět ve Victorii, v národním parku Murray-Sunset, který je rovněž oblíbenou destinací mezi turisty i místními. Jedním z nejrozsáhlejších je ovšem jezero Hutt Lagoon v Západní Austrálii, dlouhé je přes 14 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám