Hlavní obsah

Archeologická výstava představuje nejzajímavější nálezy v Praze

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Unikátní výstava Cesta do hlubin města - 12 nej… objevů pražské archeologie seznamuje s významnými objevy na území Prahy. Případný název dostala výstava, kterou lze od středy navštívit v Muzeu hlavního města na Florenci. Jmenuje se Cesta do hlubin města a lze na ní spatřit významné archeologické nálezy posledních let.

Foto: Petr Janiš , Právo

Kostra z germánského hrobu z doby stěhování národů, odkrytého ve Zličíně, je nyní v městském muzeu na Florenci.

Článek

Kvůli stavebnímu boomu posledních desetiletí je jich opravdu požehnaně a stojí za to. Jak říká jeden z oddílů výstavy, poklady nejsou jen zlato.

Návštěvníka uvítá palisáda z ostrých kůlů a za ní vládne jiný svět, který zub času ještě nerozhlodal. Zaujmou jej nálezy z Pražského hradu, obrazová expozice ukazuje tajemné prostory pod třetím nádvořím, přehledně ji doplňují vysvětlující panely.

Naleziště ustupují před novými výstavbami

„Při současném obrovském tempu stavební činnosti mizí archeologické terény velkou rychlostí. Drtivá většina jich musí ustoupit nové výstavbě,“ uvedla Věra Hloušková z muzea.

Hlavní oddíl výstavy se týká dvanácti nejvýznamnějších archeologických objevů poslední doby. I když se vystavují exponáty objevené v posledních 20 letech, těžiště podle kurátorky Miroslavy Šmolíkové spočívá v nálezech od roku 2000.

Vedle hradu se to týká náměstí Republiky a Truhlářské ulice, Malé Strany, ale také Nového Města, Ruzyně, Čakovic, Zličína či Třeboradic. Zde se v roce 2006 podařilo odhalit středověkou tvrz, u obytného souboru Zličínský dvůr v letech 2005–2008 germánské pohřebiště ze 6. stol. Zvláštní část se věnuje Juditinu a Karlovu mostu, technice jejich stavby.

Výstava se připravovala asi rok a její organizátoři pečlivě vážili, co vlastně vystavit. „Jde o výběr z výběru,“ popsala Právu Šmolíková. Keramiku doplňují šperky, dlaždice s českým lvem z rotundy sv. Václava – nejstaršího malostranského kostela z 10. století – a také s gryfem, předměty denní potřeby i ukázky odkrytých hrobů.

Součástí výstavy jsou i dva odkryté hroby

V expozici jsou dva odkryté hroby: germánský z 6. století ze Zličína a keltský z ulice Na Slupi, v němž byla pohřbena asi třicetiletá žena, ozdobená typickými nánožníky a náramky. Podle Šmolíkové nehrozí, že by kostry někoho děsily.

„Nedávná výstava se jmenovala Údolí stínů. Byly to samé hrobové instalace a měli jsme pozitivní ohlasy. Od dětských návštěvníků zvlášť,“ poznamenala Šmolíková.

Archeologové nechávají nahlédnout do své kuchyně, a to jak ve zvláštním výstavním oddíle, tak ve filmech. Nechybějí předměty s duchovním významem. Patří mezi ně stříbrné ciborium (schránka na hostie), objevené na místě dnešního domu a datované rokem 1400. Archeologové nevylučují, že pocházelo z královského dvora. Ojedinělý je i masivní zlatý pečetní prsten s hebrejským nápisem MŠH BR ŠMLH (Mojžíš, syn Šalamounův).

Výstava však láká na jiný předmět – keramickou nádobku na vodu v podobě koně. Podle Šmolíkové k ní patřil i rytíř a našla se v usedlosti ze 13. století na Staré návsi v Čakovicích. Výstava potrvá do ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám