Hlavní obsah

Arabové objevili nový cíl. Chutná jim i boršč

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebývalý zájem turistů z bohatých arabských zemí hlásí ukrajinský turistický průmysl. Kyjev, Lvov, Oděsa či Karpaty se pro ně prý staly lákavou alternativou poté, co koronavirová opatření výrazně zhatila cestování do evropských zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský Lvov.

Článek

Podle Státní pohraniční služby navštívilo Ukrajinu za uplynulé tři měsíce přes 30 tisíc turistů z Bahrajnu, Kataru, Kuvajtu, Spojených arabských emirátů (SAE), Ománu či Saúdské Arábie. To je až trojnásobně víc než za celý loňský rok.

Zájem arabských návštěvníků podnítilo podle ukrajinských úřadů zrušení víz s řadou blízkovýchodních zemí, otevření přímých leteckých spojů i benevolentní podmínky pro cestování v době koronaviru.

Utrácejí ve velkém

„Naše strategie se osvědčila. Zatímco řada evropských zemí je pro turisty uzavřena, oni (arabští turisté) jeli k nám. To je významný přínos pro rozvoj turistického odvětví i ukrajinské ekonomiky,“ řekl Dmytro Kuleba, ministr zahraničí.

Ztíží se příjezd z Bulharska, Tunisko už není extrémně rizikové

Domácí

Podle televize TSN utratili turisté z Perského zálivu za tři měsíce na Ukrajině na 50 milionů dolarů (přes miliardu korun). Provozovatelé služeb se jim snaží rychle přizpůsobit a arabština se na jídelním lístku už objevila i v karpatských horách.

„Odstranili jsme z menu vepřové a přidali pokrmy s označením halal (v souladu s islámským právem),“ řekl Jurij Cymbal z hotelu Ribas Karpaty. Muslimské turisty ukrajinské restaurace lákají i na tradiční pokrmy.

Test kvůli certifikátu si lze udělat on-line, i z ciziny

Domácí

„Nabízíme falafel, hummus, kuskus i lilek. Mnozí ale chtějí ochutnat místní gastronomii a objednávají ,deruny‘ (bramboráky) nebo ,halal‘ boršč,“ řekla BBC Oleksandra Haharinová z kyjev­ského hotelu Dnister. Příliv arabských turistů je podle ní vítanou vzpruhou pro hotelový byznys.

„Nečekali jsme takový nápor. Je to zázrak. O takové turisty bojuje celý svět. Utrácejí spoustu peněz, rádi nakupují,“ říká s tím, že místní služby se ale musí činit, aby si lukrativní klienty udržely i poté, až v Evropě padnou koronavirové zábrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám