Hlavní obsah

Americké Údolí smrti přišlo o prvenství. Už není nejteplejším místem planety

Kalifornské Údolí smrti drželo dlouhá léta rekord coby nejteplejší místo planety. A přestože teplota vzduchu se zde může vyšplhat až k 56,7 stupně Celsia, nová studie uvádí, že povrchová teplota je ještě vyšší na dvou jiných místech. Jsou jimi íránská poušť Lút a severoamerická poušť Sonoran.

Foto: Profimedia.cz

Íránská poušť Lút má podle vědců nejvyšší povrchovou teplotu na planetě.

Článek

Vědci z Kalifornské univerzity v Irvine uvedli, že povrchová teplota ve dvou zmiňovaných místech může vyšplhat až k 80,8 stupně Celsia, poušť Lút je pak takřka konzistentně horká. Výzkumníci na to přišli pomocí dat ze satelitů, které měřily povrchové teploty za uplynulé dvě dekády, uvádí server Daily Mail.

Podle analýzy je to právě Lút, která se může pyšnit nejteplejším povrchem na Zemi. Teploty tam totiž mezi léty 2002 až 2019 dosahovaly závratných výšin. Poušť je vměstnána mezi horské pásmo, což znamená, že se horký vzduch drží na dunách. Podobně je tomu u Sonorské pouště, která je na hranicích USA a Mexika. Extrémní teploty jsou tam ovšem méně frekventované než na poušti Lút.

Místo extrémů

Údolí smrti, které je součástí stejnojmenného národního parku, je vyhledávaným turistickým cílem právě kvůli svým rekordům. Jde totiž o nejteplejší, nejsušší i nejníže položené místo celé Severní Ameriky. O své prvenství coby lokalita s nejvyššími teplotami vzduchu nepřijde ani teď.

Foto: Profimedia.cz

V kalifornském Údolí smrti panují extrémní podmínky.

„Nejvyšší teplota vzduchu byla naměřena ve Furnace Creek 10. července 1913,“ vysvětlila správa amerických národních parků s tím, že tehdy rtuť teploměru vyšplhala k 57 stupňům Celsia.

Vědci zároveň potvrdili, že nejchladnější povrch má stále Antarktida. I tady se ovšem od minula jistá data změnila. Teplota tam totiž může klesnout až k minus 110,9 stupně Celsia, což je o zhruba 20 stupňů méně, než uváděla studie z roku 2011.

Tým výzkumníku také uvedl, že není jisté, zda je povrchová teplota v těchto oblastech ovlivněna změnami klimatu, podobně jako je tomu v atmosféře, uvádí Daily Mail.

Strop z tisíce hvězd? Kalifornský národní park nabízí stylové přespání

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám