Hlavní obsah

Aljašské město se na dva měsíce rozloučilo se sluncem

Novinky, Michael Švarc

Jasné denní světlo. Právě s ním se ve čtvrtek loučili obyvatelé odlehlého aljašského městečka Utqiagvik, dříve známého coby Barrow. Zhruba dva měsíce budou totiž kvůli polární noci žít bez slunce, ale nikoli v naprosté tmě.

Foto: Profimedia.cz

Slunce neuvidí obyvatelé městečka přes dva měsíce.

Článek

Obyvatelé nejsevernějšího aljašského městečka, jež leží daleko za polárním kruhem, jsou na dlouhé období bez jediného slunečního paprsku zvyklí. Nejsou sice jediní, kteří polární noc prožívají, podle serveru CNN ji však vítají jako vůbec první právě kvůli zeměpisným šířkám, v nichž bydlí.

Neznamená to však, že by žili dva měsíce v absolutní tmě. Po většinu dne bude světla zhruba jako za soumraku. „Každý den se jim dostane několik hodin světla, kdy bude normálně vidět. Technicky však pozorovali svůj letošní poslední západ slunce,” uvedla meteoroložka Danielle Banksová pro server USA Today.

„Představte si oblohu, jak vypadá těsně před východem slunce nebo po západu. Tak přesně to vidí po několik hodin denně, odteď do 22. ledna, kdy začne slunce opět vycházet,“ upřesnila meteoroložka Allison Chinchinarová.

Někteří obyvatelé Aljašky se podle serveru USA Today na příchod polární noci připravují s předstihem. Dopují se například vitaminem D nebo využívají lamp s denním světlem, které skutečné slunce alespoň částečně nahrazují.

Aljašský autobus z Útěku do divočiny skončí zřejmě v muzeu

Cestování

A komu život sovy nevyhovuje, ten se může vždy těšit na léto, píše CNN. To totiž dochází ke zcela opačnému jevu, během nějž si mohou lidé vychutnat půlnoční slunce. A o světlo naopak nemají nouzi prakticky celý den.

Nedostatek slunečního světla, sice ne v takové míře, řešili před lety také v norské obci Rjukan. Ta je obklopená zalesněnými svahy, které bránily paprskům, aby se prodraly do údolí. Obyvatelé proto na kopce umístili obří zrcadla, která začala světlo odrážet do městečka.

Na podzim a v zimě neměli ani špetku slunečního svitu. Zrcadla vše změnila

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám