Hlavní obsah

Alice Bendová doporučuje exotickou dovolenou v Thajsku a Kambodži

Novinky, Lucie Poštolková

Alice Bendová patří mezi známé české herečky a modelky. Hrála například v seriálu Rodinná pouta a filmech Báječná léta pod psa a Hop nebo trop. Náročným cestovatelům doporučuje navštívit Kambodžu, Thajsko nebo Laos. Sama ale nedá dopustit na Českou republiku, na Jižní Čechy v okolí Písku, kde vyrůstala.

Foto: Profimedia.cz

Thajská kuchyně mi chutnala určitě, ale i v Kambodži vařili neskutečně, všechno čerstvé, pálivé a výborné.

Článek

Jaká je pro Vás ideální dovolená?

Ideální dovolená je pro mě určitě u moře, protože ho miluji. Už kvůli malému Vaškovi vybíráme destinace vzdálené maximálně dvě až tři hodiny letu. Mám také ráda dovolenou v zimě u moře.

Kterou zemi máte nejraději?

To se nedá jednoznačně říct, každá země má něco svého. Ale to, co si teď můžeme kvůli malému dovolit, tak to jsou typické ostrovy jako Kréta, Mallorca, Kanáry. Jinak spíše jezdíme k teplejšímu moři například na Baleárské ostrovy.

Máte naplánovanou letošní dovolenou?

Už jsme byli na Krétě a pojedeme asi ještě na Mallorcu a možná i do Chorvatska.

Spojujete dovolenou také se sportovními aktivitami? Dočetla jsem se, že ráda jezdíte na koni.

Asi bychom sport s dovolenou spojovali, ale bohužel to s Vaškem moc nejde. Jak bychom si šli zasportovat, když za ním musíme běhat? Teď to nejde vůbec, proto sportujeme plaváním a běháním s malým. Na poslední dovolené jsem všeho všudy ležela tak hodinu.

A v zimě sportujete? Jezdíte třeba na snowboardu nebo na lyžích?

Jezdím na snowboardu už nějakých 13 let. Proto když jezdíme na hory, což my jezdíme každý rok, tak vždycky beru snowboard.

Foto: Profimedia.cz

Kam ráda jezdíte na zimní dovolenou?

Nejraději do italských Dolomit. Je tam teplo a výborné jídlo. Dokonce jsme tam byli letos v březnu a měli jsme s sebou moji maminku, která nám hlídala maličkýho a my jsme si šli na tři čtyři hoďky zajezdit.

Jaký je váš cestovatelský sen?

Asi je to Peru, Vietnam, Laos a znovu bych se chtěla podívat do Kambodži. Tam už jsem jednou byla a strašně moc se mi tam líbilo.

Proč právě tyto destinace?

Pro mě jsou tak exotické a tak vzdálené, že je to úplně něco jiného. Dá se tam ochutnávat a vidět a cítit něco, co tady člověk nezažije.

Máte také ráda poznávací zájezdy?

Dřív jsem poznávací zájezdy měla ráda. Ale myslím, že se nás teď netýkají a hodně dlouho týkat nebudou, protože by malého nebavily a nezajímaly. Tak myslím, že máme na dalších deset, dvanáct let vystaráno.

Máte nějaké místo v České republice, na které nedáte dopustit?

Pro mě je to celá Česká republika. Ale stoprocentně nedám dopustit Jižní Čechy, protože jsem tam víceméně vyrůstala. Jezdila jsem na jih na každé prázdniny, na víkendy od jara do podzimu a někdy dokonce i v zimě. Měli jsme u Písku krásný statek.

Původně ho naši koupili i s koňmi, které jsme pak dali do jiného hospodářství. To bylo strašně romantické a krásné místo. Ráda se k Písku vracím, dokonce jsem se tam byla před třemi lety podívat. Musím říct, že mě to dost citově vzalo, když jsem viděla ten statek. Koupil ho tatínek našeho kamaráda, když budeme chtít, můžeme se tam za nimi jet podívat.

Kdybyste měla nějakého cizince provést po České republice, na jaké místo byste ho vzala?

Samozřejmě první místo by byla Praha, pak Český Krumlov. A možná i na hory bych ho vzala. Máme hezký hory, i když nejsou tak vysoký. Asi bych ho vzala i k vodní nádrži Lipno a to na kole.

Teď jsme byli na Moravě ve Valticích a musím říct, že je to teplá krásná oblast s dobrým vínem. Asi i možná tam bych podnikla výlet s cizincem.

Jaké místo v zahraničí byste doporučila pro cestovatelské gurmány?

Určitě by to byla Kambodža, protože to je prostě pecka. Pak asi Thajsko, ale tam jsem byla jen chvíli. Takže bych toto místo doporučila a jela bych s nimi...a podívala bych se tam, kde jsem zatím nebyla.

Když cestujete po takových exotických zemích, kde vám chutnalo nejlépe?

Thajská kuchyně mi chutnala určitě, ale i v Kambodži vařili neskutečně, všechno čerstvé, pálivé a výborné. Tyto kuchyně vzdáleně vypadají podobně, ale nejsou stejné. U obou jsou ale základem čerstvé suroviny.

Zkoušela jste také v Thajsku thajskou masáž?

Samozřejmě, thajské masáže to je moje. V Čechách chodím do Zenu, kde mají opravdové Thajky, které jsou proškolené a jsou výborné. Umí i těhotenské masáže. Proto když jsem přijela do Thajska, tak první kam jsem šla, byla masáž. Byla tedy srovnatelná, ale přišlo mi, že tady u nás jsou Thajky lepší, že se víc snaží. V Thajsku ví, že turisti brzo odjedou a tady u nás se klient vrací.

Alice Bendová doporučuje Thajsko a Kambodžu
Exotická příroda, nádherné chrámy a kuchyně z čerstvých ingrediencí patří mezi největší lákadla Thajska a Kambodži.
Bangkok, hlavní město Thajska, měl původně nejdelší název města: "město andělů, věčné a nádherné sídlo boha Indry, vznešené město, kde je uloženo devět skvostných drahokamů, královské město s mnoha velkolepými paláci a stavbami, věčné město, kde sídlí bohové a má svůj domov bůh Krišna, město stvořené bohem Višnuem".

Alice Bendová doporučuje Thajsko a Kambodžu

Písečné pobřeží a exotická kultura s báječnou kuchyní láká odvážné cestovatele do Kambodži a Thajska.

1. Thajský ostrov Ka Samui

Ostrov Ko Samui je dnes někde na půl cesty, ale bohužel se ještě nezastavil. Najdete tam turistické komplexy všech kategorií, ale i rodinné hotely a priváty a turistická infrastruktura se koncentruje hlavně podél šestikilometrové pláže Chaweng a nedaleké čtyřkilometrové Lamai.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Exoticky působí i bambusový bar na pláži Lamai.

Foto: Profimedia.cz

Exotický ostrov Ko Samui

2. Kambodžský chrám Angkor Wat

Kambodžský chrám Angkor Wat patří mezi nejúchvatnější stavby světa. Na počátku 12. století jej nechal vystavit král Suryavarmana II. jako královský chrám a hlavní město. Stal se tak symbolem Kambodže a je zobrazen na státní vlajce.

3. Bambusový vlak Norry

Osobní železniční doprava v Kambodži několik let neexistuje. I dříve přitom vlaky s cestujícími vyrážely na trať sporadicky, většinou jednou týdně, šinuly se tempem dvaceti kilometrů v hodině. Prázdné koleje podnikavce lákaly. V osmdesátých letech minulého století tak vznikl norry, bambusový vlak. Součástky na jeho složení posbírali konstruktéři v krajině.

Foto: Lenka Hloušková, Právo

Střetnou-li se na jednokolejné trati dva vlaky, zastaví. Z méně naloženého pasažéři s nákladem vystoupí, rozeberou ho na podvozek a plošinu, části uloží u trati (stačí na to ruce dvou lidí) a druhý vozík může pokračovat v jízdě.

Foto: Lenka Hloušková, Právo

Kolečka a osy na stavbu bambusového vlaku nabídla opuštěná vojenská vozidla z občanské války, na podvozek se položil obdélník z bambusových pásů, motor je z motocyklu.

4. Budhistické chrámy v Thajsku

Budhistické chrámy v Thajsku, Laosu a Vietnamu nadchnou každého obdivovatele východních kultur. Kláštery a chrámy jsou také často označovány pojmem wat, které doslova znamená škola.

Foto: Profimedia.cz

Zlatý Buddha před chrámem Koh Samui

5. Thajské masáže

Tradiční thajské masáže pomohou zrelaxovat nejen vaše tělo ale i duši. Navíc je možné objednat si i těhotenské masáže. Lékaři doporučují masáže také během rekonvalescence.

6. Písečné pláže v Kambodži

Písečné pláže v Thajsku i Kambodži neodmyslitelně patří. V Kambodži doporučujeme pláž Sihanoukville nebo pláž Maya Bay v Thajsku.

Foto: Profimedia.cz

Písečná pláž Maya Bay

Autor textů: Lucie Poštolková, Bohuslav Borovička, Lenka Hloušková, Právo, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám