Hlavní obsah

Agáta Hanychová: I když nesnáším pizzu a špagety, do Itálie se ráda vracím

Novinky, Karolina Zarzycká

Modelka Agáta Hanychová se v zimě těší na extrémní snowboarding. Vzpomíná zároveň na letní dovolenou na Rhodosu. I když nemá ráda klasickou italskou kuchyni, ráda se vrací do Itálie, především do Rimini.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Agáta Hanychová letošní dovolenou strávila v Řecku, ale ráda se vrací do Itálie.

Článek

Můžete prozradit, kde jste trávila léto? Jestli jste vůbec stihla být na nějaké dovolené...

Výborně jsem si odpočala v Řecku, kde jsem byla v létě. A nyní se chystám do zahraničí na dva až tři měsíce. Doufám, že se mi podaří odjet po vánočních svátcích. Místo bych ráda přede všemi utajila. Chtěla bych si oddychnout od zdejšího shonu.

Ale konkrétní místo jste si už vybrala?

Ano. Jedu za přítelem. On by tam měl trénovat, tak tam pojedu s ním.

Máte nějaké svoje oblíbené místo, které byste doporučila čtenářům? Ať už exotiku, nebo klasickou dovolenkovou destinaci?

Určitě bych doporučila Rhodos. Z dalších míst se ráda vracím na Rimini. A vůbec celou Itálii mám ráda.

Jak vám chutná italská kuchyně? Máte nějaké oblíbené speciality?

Přestože mám ráda Itálii, přímo nesnáším špagety i pizzu. Proto jsem si oblíbila veškeré mořské plody, například mušle na víně mi opravdu hodně chutnají.

Kdybyste měla nějakého turistu provést památkami a přírodními krásami Česka, jaká místa byste vypíchla?

Samozřejmě bych mu ráda ukázala Prahu. A pak se mi hodně líbilo Znojmo, kde jsem byla nedávno na přehlídce. Takže bych jej vzala do Znojma, je to nádherné město. 

Do Ostravy bych mu nedoporučila jezdit. Naopak Brno se mi líbí. Pak bych neopomněla vzít jej do Černého Vola, kde mám dům. Jsou tam nádherné rybníky. Ale jednoznačně vede Praha.

Ještě nám prozraďte, blíží se zimní sezóna. Jaké zimní sporty upřednostňujete? Snowboard, nebo lyže? Běžky, nebo brusle?

Jednoznačně uznávám snowboarding. Ráda bych si tuto zimu ozkoušela heliboarding, což je snowboarding při spuštění z helikoptéry...

...to je ale možné jen na Kavkaze, nebo v dalekých Spojených státech, ne?

Vždyť ano. Na snowboardu jezdím už dlouho, zhruba deset let. Jezdíme v lavinách a s pípákama (GPS lokátor - pozn. red.).

Lavinová pole ale v Česku nejsou nebo ano?

To ne. Jezdíme jen v zahraničí. Doufám, že si tuto sezónu najdeme nějaká vhodná místa pro heliboarding i jízdu v lavinách.

Heliboarding
Je sportovně-adrenalinový zážitek. Lze jej například provozovat na Kavkaze, ve Švýcarsku, v Itálii nebo Spojených státech. Helikoptéra vyletí s posádkou na požadovaná místa a následně se snowboardisté spouštějí dolů.
Aniž by tedy účastníci museli zdolávat horské svahy lanovkou, pohodlně se na vrchol dostanou pomocí helikoptéry. Terén vybere instruktor s přihlédnutím na přání účastníka. Ten může zvolit náročný terén, snazší, na slunných nebo stinných svazích, bez stromů nebo se stromy, ale vždy na panenské sněhové pokrývce.
Instruktor vždy pečlivě vysvětlí trasu, popíše případná úskalí a upozorní na možné komplikace. Účastníci heliboardingu by měli být zdatní snowboardisté. Ideální podmínky pro sjezd jsou po deváté hodině ranní. Dříve můžou být svahy namrzlé a jízda by byla tedy náročnější a nebezpečnější.

Jaká místa doporučuje Agáta Hanychová

Rhodos

Když Zeus rozděloval svět, zapomněl na boha slunečního svitu Helia, který celý den putoval po obloze. Za toto opomenutí si pak mohl vybrat jakýkoliv kousek země – Helius zvolil ostrov nedaleko pobřeží Malé Asie, kde se hned na první návštěvě zamiloval do nymfy Rhode. Tak vznikl řecký Rhodos. Nejvíc adrenalinu zažijete při poznávání tohoto ostrova za řidítky silné motorky či skútru. Vydáte tak za zážitky  nejméně peněz.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Monolithos

Itálie

Špindlerův Mlýn

Rekreační krkonošské středisko má dobré klimatické podmínky pro zimní radovánky a příhodnou polohu, neboť je ze všech stran obklopen horskými hřebeny. Leží v nadmořské výšce 71až 850 metrů. Je zde 26 kilometrů technicky zasněžovaných sjezdových tratí a 85 kilometrů běžeckých stop, skládá se ze čtyř hlavních částí: Bedřichova, Labské, Přední Labské a Svatého Petra.

Znojmo

Znojmo leží na jihu Moravy na levém břehu řeky Dyje. Se 32 tisíci obyvateli je druhým největším městem Jihomoravského kraje. Díky příhodným klimatickým podmínkám se zde daří vinařství a ovocnářství. Znojmo proslulo rovněž okurkami. Je dnes je díky velkému množství historických objektů městskou památkovou rezervací. Mezi nejvýznamnější památky patří hrad s rotundou sv. Kateřiny. Radniční věž z 15. století svým provedení a unikátností patří mezi dominanty města. Také znojemské podzemí patří k unikátním stavbám. Labyrint chodeb se táhne pod celým městem v délce 30 kilometrů. Mezi dominanty patří kostel sv. Mikuláše a kostel sv. Michala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám