Hlavní obsah

Adršpašské skály jsou téměř bez lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za normálních okolností by se Adršpašsko-teplické skály, kam ročně zavítá na půl milionu turistů, chystaly na návštěvnický vrchol roku. Tradičně v květnu, zejména díky masivnímu příjezdu polských turistů, bývá ve skalním městě hlava na hlavě, v okolí přeplněná parkoviště, zacpané příjezdové plochy.

Foto: Profimedia.cz

Adršpach zeje prázdnotou.

Článek

Letos tomu je jinak. Nejen kvůli covidu, ale také díky novému rezervačnímu systému do skal. Do Adršpašského skalního města se tak nedostane nikdo nejen bez zakoupené vstupenky, ale ani bez předchozí online rezervace.

„Aktuálně máme online prodej v režimu pro botanické a zoologické zahrady. Využito může být nejvýš 20 procent kapacity, která u nás činí 400 návštěvníků za hodinu. Nyní tedy pouze 80 návštěvníků,“ uvedla Kateřina Menšíková, koordinátorka cestovního ruchu v Adršpachu.

Vzhledem k absenci Poláků a relativně chladnějšímu počasí se zatím nestalo, že by se lidé u vstupu do skal hromadili. A to ani pokud si nerezervovali vstupenku s předstihem.

Halda v Hrabůvce je mezi lidmi oblíbená

Cestování

„Je to velká novinka a ne všichni návštěvníci ji již zaregistrovali. Ze zkušeností podobných projektů víme, že trvá přibližně dva roky, než bude online nákup využívat většina návštěvníků,“ dodala Menšíková.

Při rezervaci a nákupu vstupenky lidé podle ní i ušetří. Vstupné je totiž nižší než při koupi na pokladně. A i když tato varianta zůstala zachována, hrozí, že kapacita vstupenek už může být vyčerpána a zájemce se do skal nedostane.

„Možná tak turisté budou častěji chodit i do dalších zajímavých míst v okolí. Třeba na Křížový vrch a od něj na nedalekou zříceninu kostela Panny Marie. Přímo v obci je zámek a zajímavá je určitě i zřícenina hradu Adršpach,“ vyjmenovala paní Markéta, která často jezdí z Pardubic na víkendy do Zdoňova u Adršpachu.

Místenka na parkoviště

„S online vstupenkou je možné si zakoupit také parkovací místo na celý den,“ vrátila se k výhodám rezervačního systému Menšíková. I to je podle ní cesta k vyřešení letitých problémů s parkováním.

„Už loni dobře fungovala spolupráce s dobrovolnými hasiči i policií, když jsme museli zavírat příjezdové cesty do Adršpachu. Řidičům jsme rozdávali letáčky s informací, že tu je již obsazeno, ať využijí parkoviště v Teplicích nad Metují a poté přestoupí na vlak,“ dodala.

Aktuální snížení turistického ruchu ve skalách vítají ochránci přírody, neboť v některých lokalitách hnízdí sokoli stěhovaví. Koncem března tak byl zakázán vstup do části Chrámových stěn.

„Jde o modrou turistickou stezku vedoucí od Malého chrámového náměstí pod skalní útvar Herynek. Průchod Teplickým údolím do Sibiře a do Anenského údolí je bez omezení,“ uvádějí pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Podobně jsou až do skončení hnízdění uzavřeny Kočičí skály u Police nad Metují.

Procházka Prahou doma u počítače

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám