Hlavní obsah

Absurdně levná exotická dovolenková destinace má jednu velkou vadu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje stále ještě taková země, kde by se Čech s průměrným platem mohl cítit jako král? Před nějakými 20 lety bylo dostupné Thajsko, nyní to je třeba asijský Laos. Překvapením ale může být, že opravdu extrémně levná destinace se ukrývá na severu Jižní Ameriky. Vítejte do Venezuely. Země nedostatku toaletního papíru a únosů. Že to zní hrozně? Pivo je zde za pět korun...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Venezuela - levná dovolená pro odvážné turistyVideo: Reuters

 
Článek

Cestovatelé, kteří se nenechají odradit příběhy, jež se o Venezuele povídají (ať už jsou opravdové, či přitažené za vlasy), po příletu do této jihoamerické země zjišťují, že se vyskytli v absurdně levné destinaci, kde si mohou žít jako králové za mrzký peníz.

Kriminalita a neustálé nedostatky nejrůznějšího zboží nadsazené příliš nejsou. Taková opravdu situace v této zemi je. Finanční systém v zemi favorizuje extrémním způsobem každého, kdo disponuje zahraniční měnou. Můžete si tak pronajmout člun a vyrazit k nějakému z karibských ostrovů za 350 korun za den anebo si na týden najmout nosiče a vyrazit do útrob Amazonského pralesa. Za tři tisíce korun.

Deset dní do sta euro

Postel v ucházejícím hostelu na populární pláži vás vyjde na 120 korun a dva lidé si mohou dát tříchodové menu s vínem asi tak za 250 korun. A pivo? Pětikoruna obvykle postačí. A kde je ten háček? Černý trh s měnou. Kdybyste si vyměnovali eura na venezuelské bolívary za oficiální směnný kurz, vyšla by vás Venezuela draze.

„Je to tu jedna z nejúsměvnějších výzev. Získat přístup k místním penězům je pro turistu ve Venezuele někdy obtížné. Tedy tak, aby to pro něj bylo výhodné. Je to trochu boj, ale když směníte dobře, tak za 10 dní můžete utratit bez potíží méně než 100 euro (2700 korun),” uvedl německý turista Edward Hartwich.

Kapsy plné bankovek

Venezuela tak může být jednou z nejlevnějších i nejdražších zemí na světě. Záleží jen na tom, jak směníte peníze. Jen pro představu, když bývalý prezident Hugo Chávez zavedl kontrolu venezuelské měny, za jeden americký dolar šlo pořídit 1,6 bolívaru. Za ten samý dolar lze za nejnižší oficiální vládní kurz koupit zhruba stokrát více bolívarů. V únoru to bylo třeba 172. Ale chvíli i 400. Prostě zmatek.

Turisté tak mají ještě jednu potíž. Největší bankovkou je stobolívarovka, která má tedy z našeho pohledu stále extrémně nízkou hodnotu. Podle toho, jak směníte, ale třeba i jen 15 korun. Turisté tak mají u sebe neustále velké množství bankovek, protože s bankomaty to není zrovna valné a lidé se snaží mít u sebe dostatek hotovosti pro všechny případy.

Trojciferná inflace?

A ano, černý trh si v nedávné době dělá s místní měnou, co chce. Jen v loňském roce vyskočila cena amerického dolaru na černém trhu ze 70 bolívarů na již zmíněných 400 bolívarů. Vláda nezvládá ukojit oficiální poptávku, za oficiálních kurzů, které činí 6,3 až 200 bolívarů za dolar (krásný rozptyl, že?), a tak černý trh s cizími měnami, zejména dolarem, jen kvete.

Kupní síla obyvatel je však stále nižší. Proč? Inflace zde v roce 2014 činila oficiálně 68 procent a očekává se, že letos bude inflace trojciferná. Pro turistu, který ovládá matematiku, jde o ideální období zemi navštívit. Největším výdajem tak zůstává samozřejmě letenka. Na místě je pak už vše levné. Extrémně levné.

„Pro Evropany a Američany je to daleko jednodušší, pro nás je to trochu složitější, ale pro místní je to opravdu špatné,” uvedl argentinský turista Julian. A má pravdu. Místní mají každý den obtíže sehnat věci denní potřeby a o tom, co si užívají v zemi turisté, mohou jen snít. Proto i ta kriminalita. Ale pokud máte pro strach uděláno, může to být dovolená jako z jiného světa. Jen ale poté neříkejte, že jsme vás nevarovali...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám