Hlavní obsah

170 let staré stroje splétají v Hvězdných horách staronový příběh

Hory a vlna k sobě patří od nepaměti. Tradiční způsoby jejího zpracování se ale vlivem moderní doby často vytrácí. Mohl to být i příběh pohoří Serra da Estrela ve středním Portugalsku nebýt jednoho osudového výšlapu do hor. Díky němu z krachujícího průmyslu vzniklo vlněné impérium zdobící okolní hotely.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hvězdné hory lákají příznivce turistiky i lokálních produktů.

Článek

Hebký únik od každodenního stresu v nich dnes nacházejí zejména milovníci interiérového designu a turisté hledající pohodlí uprostřed divoké přírody.

Serra da Estrela, v překladu Hvězdné hory, jsou nejvyšším pohořím pevninského Portugalska s nejvyšší horou Torre sahající do nadmořské výšky 1993 metrů. Na jejím vrcholu se tyčí kamenný obelisk o výšce sedm metrů (proč asi?), ale najdete zde i observatoř, radarovou stanici a menší lyžařský areál.

Svahy pohoří nabízejí ideální podmínky pro chov ovcí. Z jejich mléka se vyrábí estrelský sýr, který je nejznámějším portugalským vůbec. Historie zpracování zdejší vlny sahá až do jedenáctého století, tradiční manuální technika se tu předávala z generace na generaci.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Malebnou vesnici Manteigas najdete ve středním Portugalsku.

Hory jsou také ideálním místem pro pěší túry a rozhodně se tu nebudete mačkat s tisíci dalšími milovníky pohybu na čerstvém vzduchu jako ve většině známějších evropských lokalit. Právě při jednom takovém výšlapu začal příběh záchrany vlněného průmyslu ve vesnici Manteigas. Isabel Costaová a João Tomás, úspěšný manželský pár z Lisabonu, při něm objevil ruiny starého sanatoria na vrcholku hory v Penhas Douradas. Díky skvělým klimatickým podmínkám se zde dříve léčila tuberkulóza.

Oslněni krásou zdejšího přírodního parku se rozhodli zcela změnit život svůj i mnoha lidí v oblasti a přetvořit jej v hotel Casa das Penhas Douradas, který za pomoci moderního designu inspirovaného tradičními prvky regionu podtrhuje krásu místní krajiny. V jeho interiéru jsou hojně zastoupeny lokální materiály jako březové dřevo, korek a především vlna, která byla odedávna hlavní ekonomickou silou regionu. Místní továrna Lanífícios Império však byla v insolvenci, a tak se původní projekt manželů, expediční hotel zařízený plstěnými produkty, značně rozšířil i na její obnovu.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Některé stroje jsou staré až 170 let.

V továrně se dnes stále používají stroje z 19. století a z letitých knih byly obnoveny i staré vzory, které můžete spatřit zejména na plédech. Vlna se zde začala i barvit, dříve byla zpracovávána pouze ve svých přirozených odstínech. Byla zde zřízena i škola, kde staří mistři řemesla začali práci s vlnou vyučovat mladší generaci, a do projektu se zapojili též designéři, kteří pozvedli tradiční umění oblasti na světovou úroveň.

V současnosti jde 99 procent produkce Burel Factory na export. Bytový textil, oděvy, ale i nábytek nacházejí svůj nový domov zejména v severní Evropě, Americe a Japonsku, tedy bohatých regionech, neboť přírodní produkty samozřejmě nejsou za babku.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Prohlídky se často konají v plném provozu.

Továrnu můžete navštívit se členem personálu. Je to nezbytné, protože tuny vážící stroje jsou v tu dobu často v plném provozu. Dozvíte se zde vše o tom, co se děje s vypranou vlnou, která dorazí od pastýřů. V jakých strojích získává vlákno celistvost a texturu, o úpravě tloušťky i navíjení. Surovou vlnu si pak můžete i osahat. Zhlédnete prostě celý příběh zdejší vlny až po výslednou plsť, která zažívá svou renesanci od roku 2010.

V současnosti je nutné si prohlídku předem domluvit na některém z kontaktů na internetových stránkách továrny. Vyjma podnikové prodejny, odkud je opravdu těžké si nějaký ten designový kousek neodnést, si hotové produkty můžete prohlédnout i v lépe dostupných pobočkách v Lisabonu či Portu, vidět celý proces v místě jeho zrodu má ale neoddiskutovatelné kouzlo.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Dříve se pracovalo pouze s přírodními odstíny, po záchraně továrny se zde vlna začala i barvit.

A protože portugalští manželé, kteří to všechno mají na svědomí, nejsou žádní troškaři, vzali si pod záštitu i jeden z úplně prvních venkovských penzionů v Portugalsku Pousada de São Lourenço. Zrenovovali jej a vybavili vlnou od podlahy po strop. Doslova. Jeden z pokojů odpočinkové oblasti je jím zcela vytapetován. Vyhlídkový hotel Casa de São Lourenço byl otevřen na podzim roku 2018.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Vzorky bytového textilu v Burel Factory

Turisticky atraktivní jsou i lázně s léčivými prameny a vodopád Pekelná studna nedaleko Manteigas. A jste-li milovníci nejlepších přátel člověka, buďte na pozoru, protože výčet estrelských lákadel ještě nekončí. Pochází odsud totiž estrelský pastevecký pes, jedno z nejméně rozšířených plemen u nás. Velcí inteligentní psi dnes hlídají nejen ovce, ale fungují i jako skvělí strážci domovů a pro svou rodinu prý udělají cokoli. Takže pokud na cestě potkáte štěňata na prodej, odolat bude ještě náročnější než v případě vlněného svetříku.

Foto: Profimedia.cz

Estrelský pastevecký pes

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám