Hlavní obsah

Na Madeiru se budete chtít vrátit kvůli levadám

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Císařovna Sissi si zamilovala Madeiru pro přírodní krásu - to se ještě ostrovu neříkalo balkon nebo květináč Atlantiku. Zdejší vynikající klima je životabudičem, koupání adrenalinem a túry podle levadas - zavlažovacích kanálů – od potěchy duše po těla trýzeň.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Ideální v každé roční době, stále tu něco kvete

Ostrov moc koupání nepřeje, je jen pro zdatné plavce nebo potapěče. Většina pobřeží je velmi skalnatá, ale pár pláží se tu najde. Vynikající místo na koupání je na severu v Porto Moniz. Za sluněním a plaváním se jezdí na nedaleký ostrov Porto Santo, má nádherné písčité pláže.  

Ale Madeira má zcela jiné kouzlo, kvůli němuž se sem řada návštěvníků vrací - levadas, zavlažovací kanály rozvádějící vodu na pole.

Údaje o jejich délce se různí, ale je jich minimálně přes 2000 kilometrů. Místní tvrdí 5000. Podle nich vedou stezky těmi nejmalebnějšími částmi ostrova, a že jich jsou stovky. Na Madeiře stále kvete nějaká vegetace, pokaždé najdete něco nového.  

Některé trasy jsou vyloženě vycházkové, některé naopak trekkové, vedoucí po úbočí vysokých hor. Zatímco na pobřeží je vedro, hory ve vnitrozemí jsou na bodu mrazu, někdy i sníh zažijete. O mlze a dešti netřeba pochybovat. Odtud také vychází několik tras, těch nejnáročnějších, ale asi nejhezčích. Půjdete podle naprosto čisté pramenité vody, budete sestupovat od horských keřů a travin mezi hortensie, bouganvillie, do eukalyptových lesů.

Někde musíte s baterkou

Na některých levadách jsou ve skále vytesané tunely, až několik set metrů dlouhé (nejdelší má údajně 5 kilometrů). Tady půjdete sehnuti, cesta je kluzká a bez dobré baterky to neriskujte.

Pár levad vychází přímo z hlavního města Funchalu, od horní stanice lanovky. Ty jsou nejméně náročné, téměř jako procházka městským parkem, ale rozhodně ne nudné.

Když Madeiřané zjistili, že turisté jsou z jejich stezek nadšeni, pochopili, že to může být dobrý zdroj příjmů, takže podle cest můžete narazit na provizorní občerstvovací stánky. Do hor to chce ale vlastní zásoby a teplé oblečení. Madeira je ostrovem mnoha tváří, levadová je jednou z nejhezčích.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám