Hlavní obsah

Živoucí bohyně se nedotkne nohama země

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

V Nepálu mají kromě tisíců starodávných hinduistických bohů jednu mladou bohyni z masa a krve. Jmenuje se Kumárí a je ztělesněním bohyně Durgy, která prý kdysi prohlásila, že bydlí ve všech živých ženských bytostech v celém vesmíru.

Foto: Manjari Shrestha, Wikimedia Commons

Mladá bohyně je během svátku Indra Jatra nesena na zlatých nosítkách.

Článek

Od 17. století proto probíhá obřad hledání reinkarnované bohyně do těla malého děvčátka. Najít tu pravou není nic jednoduchého. Musí být z kasty Šakja, těšit se dobrému zdraví a do doby zvolení bohyní nikdy nesměla ztratit větší množství krve. Poznávací znaky jsou velice poetické: krk jako lastura, tělo jako kmen banyánu, oči jako kravička, stehna jako jelen, hrudník jako lev a měkký hlas jako kachna. Nakonec musí odolat strachu v temné místnosti plné zvířecích hlav.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Kandidátek na bohyni je mnoho, ale jen jedna má šanci

Hlavní a nejváženější Kumárí je z Káthmándú. Po ceremoniálu, který vede nejvyšší velekněz a kdy se obětují býci, je nová bohyně nazdobena, nalíčena a odnesena (nesmí se totiž během své božské éry dotknout Země) do svého příbytku na náměstí Durbar, do paláce Kumari Bahal, kde je ubytována a zde prožije celé své dětství. Její panování končí první ztrátou krve – převážně první menstruací.

Další články o Nepálu v rubrice Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Kumari Bahal – za těmito okny se skrývá bohyně Kumárí

Mladé Kumárí se v paláci dostane kvalitního vzdělání a výchovy, nicméně je oddělena od rodiny. Stýkat se s rodinnými příslušníky smí, ale nemají vliv na jeji výchovu. Ta je v rukách hinduistických kněží. Pro rodinu je to čest, mít malou bohyni. Je zaopatřená až do puberty, a když se pak vrátí domů jako vzdělaná dívka, často se v životě uplatní lépe než její nebožské kamarádky. Ale jeden minus přece jen získá. Traduje se totiž, že pokud se exbohyně vdá, její manžel zemře mladý, takže mnoho mládenců se jejímu náručí raději vyhýbá…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Její hlavní chvíle přichází v září, kdy se odehrává svátek Indra Jatra, kdy je Kumárí ozdobena šperky a barvami a nesena přes staré Káthmándú a zpět na náměstí Durbar kolem jásajících davů vzdávajících hold své živoucí bohyni. Pak se vrací zpět ke svému „božskému zaměstnání v paláci. Příslušníci maoistické nepálské vlády se v roce 2008 snažili tento kult zakázat, ale setkali se s masovými protesty, takže ustoupili a alespoň jmenovali svěřenecký fond, který má nad mladinkou bohyní morální a finanční dohled. Kumárí mohou smrtelníci spatřit na vlastní oči, když občas vyjde k vyřezávaným okenicím, aby za drobný peníz pokynula svým ctitelům. A oni stále a rádi přicházejí…

Inzertní sdělení: Chcete se setkat s Kumárí osobně? Cestovní kancelář Arcadia Air vám zajistí návštěvu u Kumárí !!

NEPÁL S CK ARCADIA AIR

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Chtěli byste se setkat s Kumárí osobně?
Ano
26,9 %
Ne
73,1 %
Celkem hlasovalo 279 čtenářů.

Kumárí za posledních 100 let

Hira Maiya Šakja           

1922-1923

Chini Shova Šakja           

1923-1931

Chandra Devi Šakja           

1931-1933

Dil Kumari Šakja           

1933-1942

Nani Shova Šakja           

1942-1949

Kayo Mayju Šakja           

1949-1955

Harsha Laxmi Šakja           

1955-1961

Nani Mayju Šakja           

1961-1969

Sunina Šakja           

1969-1978

Anita Šakja           

1978-1984

Rashmila Šakja           

1984-1991

Amita Šakja           

1991-2001

Preeti Šakja           

2001-2008

Matina Šakja           

2008-současnost

Související články

Výběr článků

Načítám