Hlavní obsah

Spalovači mrtvol ve Váránasí

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Řeka Ganga protékající Váránasí není jen obyčejnou vodou. Je to tělo bohyně, které dodává sílu a zdraví, otevírá čakry a odvádí duše ze zemského bytí. Evropan si láme hlavu, jak je možné, že ti, kteří tuto znečištěnou vodu používají k hygieně, stále ještě žijí…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ve Váránasí je pohled na chrámy a paláce nejlepší z řeky.

Článek

Stát Uttarpradéš, kde se starobylé město nachází, leží na severu Indie. Řeka Ganga to tedy nemá z himálajských hor daleko. Posílená o další říční bohyně – Jamunu a Sarasvatí – ve svatém městě Prajága (Iláhábád), přitéká do Váránasí jako mýtická síla hinduismu. A tak je i přijímána.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ganga dokáže měnit výšku o desítky metrů, občas to odnese nějaká budova, jako třeba tento palác, pod kterým se propadl břeh

Téměř celý západní břeh Gangy tvoří ve Váránasí gháty (nábřeží se schodištěm), kde se odehrávají rituály jak běžného lidského života, tak náboženské obřady, jako je třeba Ganga pudža – efektní oslava bohů s hudbou, tanci a hořícími ohni. Na tuto vyhlášenou modlitbu se k Dasaswamedh Ghat k večeru sbíhají  lidé a sjíždějí našlapané lodě z celého okolí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ganga púdža – oslava pro hinduisty, šou pro turisty

Ghátů se táhne za sebou zhruba stovka – některé jsou veřejné, některé zpoplatněné a další soukromé a nepřístupné. Na těch turisticky atraktivních se připravte na podnikatelské ataky: Kupte si pohlednici! Nechcete namasírovat? Kupte si svíčku na vodu! Nechcete si najmout loď? Na Manikarnika Ghat přispějete na dřevo. Proč? Aby o kus dál mohli spálit chudou babičku.

Foto: Jiří Maděra

Dasaswamedh Ghat je místo pro setkání nebo nalodění

Snem všech hinduistů je zemřít ve Váránasí, nechat se spálit na Manikarnika Ghat a odplout jako polospálené tělo po Ganze do věčnosti. Na tento rituál se čekají dlouhé fronty a kšeft „spalovačů mrtvol“ jede dlouho do tmy, kdy plápolající ohně na hranicích poskytují vděčné sousto pro turisty.

Další zajímavé články o Indii z rubriky ASIE

Foto: Ekabhishek, Wikimedia Commons

Atmosféra nočních kremací je nezaměnitelná

Ceny dřeva jsou vysoké a ne každá rodina si tento obřad může dovolit. Proto město postavilo klasické krematorium, kde se spalují těla za rozumný paušál, ale prakticky zde končí pouze bezdomovci, neboť vnitřní náboženské přesvědčení je tak silné, že rodina je ochotna se zadlužit či prodat dům, aby jejich rodinný příslušník odešel ze světa tím správným způsobem.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Ve dne je Manikarnika ghat pochmurné místo

Tyto práce dělají příslušníci nejnižší kasty a potomci je dědí jako rodinný byznys a také jako rodinné prokletí. Oheň, kterým odnímají mrtvému jeho tělesnou schránku (a který nikdy neuhasne), udržují prý celých 3500 let – po celou dobu, co tuto činnost jejich rodina provozuje.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Očista po indicky – špinavou vodou za čistou duši

To, že se někdo na ghátu koupe, ještě nemusí znamenat, že došel ve své pouti na posvátné místo a provádí rituální očistu. Místní se sem chodí prostě zadarmo umýt. Obdobný případ je praní prádla a jeho následné rozložení na schodech – a pokud jsou k dispozici kolíčky, několik šňůr se vždycky najde.

Foto: Jiří Maděra

Babua pandey ghat je zasvěcen praní

Turisté rádi míří na ty nejvyhlášenější gháty: pohřební Manikarnika, oslavný a přístavní Dasaswamedh nebo palácový Rana Mahal Ghat. Jinak mají paláce a chrámy postavené na březích Gangy zajímavé využití. Z těch zachovalejších se stávají hotely či restaurace, v těch ostatních pobývají bezdomovci a malí kluci z jejich střech skáčou do řeky.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Palác Darbhanga se od roku 2004 mění v hotel, ale dost necitlivým způsobem – proto byly práce dočasně zastaveny

Nicméně Indové jsou na turisty připraveni nejen k rychlému odlehčení kapsy, ale i po stránce uspokojení hladového žaludku, případně k zajištění spánku. Stánky s občerstvením nepřehlédnete stejně jako poutáky na restaurace a hotely několik kroků vzdálené od posvátného proudu Gangy. Proti tomu jsou pražské náplavky jen slabým odvarem.

Inzertní sdělení: Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Indii s CK Arcadia Air!

INDIE s CK Arcadia Air

Nabízíme bohatý a pestrý program pro milovníky této země s nádechem orientu. Celý program je zaměřen na prohlídku nejznámějších kulturních míst, kde budete poznávat chrámy v Khajurahu, na kterých je vyobrazena kámasutra, navštívíte nejvelkolepější památník lásky hrobku Taj Mahal a Vaši cestu završíte návštěvou svatého města Váránasí, ležícího na pravém břeku posvátné řeky Ganga se stupňovitými břehy, kde proudí tisíce poutníků i místních obyvatel, aby se v řece mohli vykoupat.

Poznávací zájezd, 10 dní, hotely 3*, snídaně, letecky

Trasa: Dillí / Samode / Jaipur / Amber / Fatehpur Sikri / Agra / Jhansi / Orcha / Khajuraho / Váránasí / Dillí

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,2 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,8 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
Celkem hlasovalo 645 čtenářů.

Váránasí

Foto: archiv CK Arcadia Air

je už dlouhá staletí významným kulturním a náboženským centrem. Nachází se v indickém státě Uttarpradéš na západním břehu řeky Gangy, se kterou je zdejší život neskonale propojen. Jedno z nejdéle trvale osídlených měst světa bylo pro svůj starobylý ráz inspirací mnohým umělcům, to může potvrdit i výrok Marka Twaina: „Váránasí je starší než historie, starší než tradice, starší dokonce než legendy a ještě dvakrát tak staré jako to všechno dohromady“.

Související články

Káthmándú – starobylé srdce Nepálu

Bylo nebylo jednou jedno jezero, uprostřed kterého vyrostl nádherný lotosový květ. Když ho spatřil bodhisattva Maňdžušrí, rozťal svým ohnivým mečem horu, voda...

Nagarkot aneb Jak se probouzejí velikáni

Je pět hodin ráno. V čase, kdy všichni normální lidé spí, balkóny hotelu v nepálské vesnici Nagarkot se plní turisty. Mžourající oči se spojují s kamerami nebo...

Výběr článků

Načítám