Hlavní obsah

Do Malajsie za Sandokanem, přírodou a dobrodružstvím

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Borneo. Třetí největší ostrov na světě. Ačkoli je z větší části pokryt džunglí, kde žije spousta endemických druhů zvěře a rostlin, civilizace postupuje stále hlouběji do jeho nitra a odhaluje víc a více neznámých živočichů a skrytých krás. Jejich přístupnost je většinou velice náročným dobrodružstvím. Ale stojí za to…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Borneo vede pestrý život na souši i pod vodou

Článek

Ostrov, kde se podle spisovatele Emilia Salgariho proháněl Sandokan, je po svém obvodu plný pláží se zlatobílým pískem a romantických koutů s všudepřítomnými palmami a mangrovy. Pro plážové povaleče ideální místo. Severní – malajská – část se dělí na Sarawak a Sabah. Sandokan je ovšem nedoloženou postavou (na rozdíl od Jamese Brooka – bílého rádži ze Sarawaku), ale pokud se dostanete na samý východ ostrova, dorazíte do pobřežního města Sandakan – a Labuan, odkud pocházela Lady Marianna, se nalézá na západním konci státu Sabah.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Deštník – budova státní správy v Kuchingu

Povaleči zůstali na pláži a cestovatelé a dobrodruzi jdou dál. Třeba do města Kuching, jemuž se přezdívá Město koček. Samozřejmě má i kočičí sochu, která je během mnoha svátků odívána do různých oblečků. Jinak je toto město velice moderní, plné mezinárodních univerzit, ale i náboženských svatostánků. Číňané mají svůj draky opředený chrám Hiang Thian Siang Ti, muslimové mešitu Kuching Mosque se zlatými kupolemi a křesťané katedrálu svatého Tomáše. Nejzajímavější je ovšem pět let stará vládní budova na břehu řeky, jejíž architektonický styl – deštník – vychází z historie Sarawaku a sloupy podpírající budovu symbolizují podporu všech národů.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Přes hluboká údolí v džungli vedou jediné cesty – drátěné můstky

Cestovatelé se procházejí po městě a dobrodruzi vyrážejí na trek. Je několik míst, kam vedou kroky těch, kteří chtějí poznat nepoznané a zažít něco, co budou moci za dlouhých zimních večerů vyprávět svým vnoučatům. Ta první štace na Sarawaku je džungle a její zajímavosti. V národním parku Gunung Mulu leží rozsáhlý systém jeskyní, kdy ta největší, Sarawak Chamber, měří 700 m na délku, 400 m na šířku a výšku má minimálně 70 metrů. Bydlí zde spousta netopýrů a zažít v podvečer výlet mnohatisícového hejna je opravdu zážitek.

Foto: Paul White, Wikimedia Commons

Ostré štíty Pinnacles v NP Gunung Mulu

Ale je tu ještě něco víc, co tento zážitek překoná. Jmenuje se to Pinnacles a je to les jako břitva ostrých vápencových skalních vrcholků vystupujících nad stromy džungle. Dobrá zpráva je, že na kraji národního parku je letiště, kde je výchozí bod na všechny místní atrakce. Ta špatná, že cesty k cílům vedou džunglí přes prapodivné lávky, po kluzkých žebřících a občas kalnými vodami divokých říček. To vše při vlhkosti kolem 90 %. Ale odměna je sladká a to, co tělo moří, duši pozdvihuje.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Rafflesia Arnoldi – největší květ na světě roste právě na Borneu

Takže ať rádi ležíte na pláži a jediný váš pohyb vede směrem k plážovému baru, nebo cestujete s chytrými knihami po památkách, či jste ti, kteří se po hlavě vrhají do divoké přírody, aby po mnoha hodinách spatřili jedinečné místo nebo jen neznámého motýla – sever Bornea je přesně pro vás. A nakonec jeden fakt o Sandokanovi. Mompracem byste na Borneu hledali zbytečně. Ale místní tvrdí, že Salgari použil na Sandokanovo útočiště ostrov ve tvaru rejnoka – Keraman ležící hned vedle Labuanu. Kdo ví…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Malajsii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Malajská města na Borneu

Foto: archiv CK Arcadia Air

Kuching (Sarawak)

Kuching

je hlavním a nejlidnatějším městem východního státu Sarawak, největším městem Bornea a čtvrtým největším městem Malajsie. Status města získal Kuching 1. srpna 1988.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Sandakan (Sabah)

Sandakan

je druhým největším městem Sabahu, který leží na severo-východním pobřeží. Dnes je považován za bránu do ekoturistických destinací Sabahu jako např. Sepilock Orang Utah Sanctuary, Turtle Islands Park, Kinabatangan River a Gomantong Caves

Související články

Thajský ráj je na Ostrově slonů

V thajštině znamená název ostrova Koh Chang Ostrov slonů. Není to proto, že by zde bylo více slonů než na jiných thajských ostrovech, ale protože tvar ostrova...

Myanmar: Země zlatých pagod a obřích soch

Někde jsem četl, že Myanmar, z dřívějších časů známý jako Barma, je bohem zapomenutá země. Autor zřejmě myslel jiného boha, protože v této zpola džunglí...

Výběr článků

Načítám