Hlavní obsah

Bali uspokojí všech šest smyslů

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Bali není ani největší, ani nejkrásnější, přesto je ze všech ostatních indonéských ostrovů nejvíce navštěvován turisty. Čím to bude? Osobně si myslím, že je to tím, že je nejpestřejší. A nejzachovalejší.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Na Bali jsou pláže s bílým nebo černým pískem – záleží na tom, zda jsou na sopečné části ostrova či ne.

Článek

Ještě před několika desítkami let jezdilo na Bali víc dobrodruhů než turistů. Objevovali svět, jehož obyvatelé žili stovky let stále stejně. Bez elektřiny, zbytečného oblečení, ale v souladu s přírodou. Místo bohů se kolem vyskytovali zlí i hodní démoni. Je cítit, že hinduismus je na Bali importovaný z Jávy a tudíž poněkud svérázný. Přesto je zde na svahu sopky Gunung Anung chrám starý jak čas sám. Je to chrámový komplex Pura Besakih.

Foto: Schnobby, Wikimedia Commons

Schodiště před chrámem Besakih

První chrám prý založil ríší Markandeya, o kterém se píše v eposu Mahábharáta. Trochu mi připadá, že má něco z aztéckých pyramidových chrámů – třeba vstupní schodiště s opeřenými hady… Tento chrám uspokojí náš šestý smysl – vyzařuje něco, co se skrývá mezi nebem a zemí. A ještě jedno náboženské místo je významné pro Bali. Poutní chrám Tanah Lot vystavěný na skalisku nad mořem je nejnavštěvovanějším ze sedmi mořských chrámů na jihozápadním pobřeží Bali. Tyto chrámy pocházejí až z 16. století.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Půvabně romantický pohled na Tanah Lot

Pátý a čtvrtý smysl – sluch a zrak – vám rozvibruje Rajčí tanec Cendrawasih. Dunivě zvonivá a pisklavá hudba a balijské tanečnice v ohnivě barevných šatech vytvářejí ptačí příběh. Tanečnice za neustálého koulení očima – trochu mi připomněly místní démony – a cukání šíjí předvádějí pohyby zamilovaných rajek. Dlaně a zápěstí se kroutí v tak rychlém sledu, že snad ani není možné, aby to nezanechalo následky na příslušných šlachách. Krční obratle nevyjímaje. Ale pokud máte štěstí, že se tanec odehrává v chrámových kulisách, je zážitek ještě umocněný.

Foto: Yves Picq, Wikimedia Commons

Cendrawasih aneb Rajčí tanec uvidíte v originále pouze na Bali

Nasi Goreng je útok na váš třetí smysl – chuť. Ačkoli je to lidové jídlo (a v místních jídelnách warung makan jej v jednoduché variantě pořídíte za dvacku), dá se říci, že nic jedlejšího na Bali nenajdete. Jde o smaženou kořeněnou rýži s kuřecím masem (levná varianta) nebo krevetami korunované telur mata sapi  – volským okem – a obložené zeleninkou. A posypané smaženou cibulkou. Kdybyste ohledně tohoto pokrmu narazili na zajímavé slovo siput, vězte, že to není výraz indonéský, ale zkomolené anglické seafood.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Nasi Goreng v restauraci vypadá takto

Druhý smysl je hmat. Ten pocítíte, necháte-li se na Bali namasírovat. Místní způsob masáže vychází ze starobylých tradic předávaných po generace. Jde o hloubkovou masáž s prvky akupresury. Na rozdíl od jiných masáží je bezbolestná a příjemná jak na dotyk, tak kvůli vůni olejů, kterými se tělo potírá. Ty probudí i poslední smysl – čich. Jasmín, santalové dřevo, kokos vám vstoupí kůží a nosem do těla, kde rozproudí ty správné energie. A pokud vám nabídnou plumerii, neváhejte. Sladkou vůni tohoto květu používá pro své parfémy značka Gianni Versace.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Makakové v Sacred Monkey Forest Sanctuary

Nakonec bych přece jen přidal jeden smysl, který, ač není mezi těmi základními, dává nám chuť do života. Je to smysl pro humor. I na ten jsou na Bali připraveni. Kupodivu ho předvádějí opice. Konkrétně makakové. Konkrétněji v opičím lese u městečka Ubud v centrální části ostrova. Jedná se o lesní areál s chrámy a vodními strouhami propletený cestičkami, po kterých poskakují opice, které se snaží na vás vyžebrat nějaký ten pamlsek. Nedej bože, že jim něco dáte – v tu chvíli se seběhnou z okolí a sešplhají po liánách další makakové a chtějí také. Turisté se s nimi rádi fotí, a tak je tímto způsobem lákají k sobě. Většinou nakonec litují… Podle sčítání v roce 2011 zde pobývalo 605 makaků. Lesopark  slouží též jako botanická zahrada.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Indonésii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Zajímavosti na Bali

Foto: archiv CK Arcadia Air

Jatiluwih

Krajina pod horou Gunung Batukar je pověstná rýžovými políčky terasovitě klesajícími do údolí.

Ubud

Městečko Ubud je srdcem Bali. Je obklopeno rýžovými poli a považováno za místo s pozitivními vibracemi.

Nejdražší káva na světě

Na Bali můžete ochutnat jednu z nejdražších káv na světě. Pěstuje se zde káva Kopi Luwak neboli cibetková káva. Káva se vyrábí v malém množství z důvodu neobvyklé výroby. Kávová zrna procházejí trávicím traktem cibetek, a poté se zpracovávají.

Tradiční jména obyvatel Bali

Většina obyvatel Bali má jedno z těchto čtyřech jmen: Wayan, Made, Nyoman nebo Ketut. První jméno znamená prvorozený, další druhorozený atd. Jména se nerozlišují, zda se jedná o ženu nebo muže.

Související články

Safari na asijský způsob

Srí Lanka – kapka pevniny spojená s Indií Rámovým mostem korálových ostrůvků. Angličané ji nazvali Cejlon podle sanskrtského Sinhala. Sinha znamená lev, ale na...

Kambodža: Po stopách Angeliny Jolie

Jsou lidé, které po prvním setkání s nějakou cizí zemí naplní pocit, že ta země není zas tak cizí. Vše jim připadá tak známé, ačkoli se teprve rozkoukávají....

Výběr článků

Načítám