Hlavní obsah

Indonéští draci s „ohnivým“ dechem

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Mají tlamu plnou zubů a rozeklaný jazyk, dlouhý ocas a šupinami obrněné tělo. Ačkoli nelétají, domorodí obyvatelé je nazývají draky. Místo princezen požírají mršiny, ale dokážou v pohodě ulovit i živé zvíře. I několikanásobně větší než jsou oni sami.

Foto: Jon Hanson, Wikimedia Commons

Kolem ostrova Komodo je spousta malých ostrůvků. Pro varany není problém na ně přeplavat.

Článek

Ano, jsou to varani komodští. Populace čítající zhruba 4000 jedinců přebývá především na ostrově Komodo (odkud mají své příjmení) a na východ se táhnoucích téměř neobydlených ostrovech Rinca, Gili Dasami a Gili Motang a u severního pobřeží ostrova Flores. A cesta za nimi začíná na letišti v Labuan Bajo na ostrově Flores, odkud směřují kroky téměř všech návštěvníků Komodo National Park.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Liduprázdné laguny s písečnými plážemi lákají k romantickým výletům

Roztomilé městečko a přístav, do kterého je to z letiště něco kolem čtvrthodinky lehké chůze. Cestou k molu vyzývají desítky obchodníků k potápění v průzračném moři a výletům buď za rybařením, nebo zvou k návštěvě vnitrozemí – město Ruteng v podhůří sopečných vrchů pohoří Mandosawu s nejvyšším vrcholem ostrova Poco Likang rozhodně stojí za návštěvu. Taktéž italská restaurace ležící kousek od přístavu. Ceny srovnatelné s pražskými, ale porce nesrovnatelně větší. Kousek Evropy s cihlovou pecí na pizzu potěší.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Cestou za varany míjíme ostrov Padar zelenající se po vydatných deštích

Cesta lodí kolem ostrovů až na Komodo pomalu utíká. Cestou za draky je potřeba si zopakovat, že jakýkoli styk s varanem je smrtelně nebezpečný. Jeho kousnutí znamená trojitou hrozbu. Ostré pily zubů dokážou vytrhnout kus masa z těla, bakterie z varanovy tlamy přinesou infekci, a aby to nebylo málo, přichází i „ohnivý dech“ ze slinných žláz plných toxinu, který zabraňuje srážení krve. Tato trojkombinace je smrtelná. Takže pěkně z bezpečné vzdálenosti. Průvodce ani nic jiného nedovolí.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Vysoce citlivý jazyk komodských varanů neomylně vycítí něco k snědku

Cesta vede řídkým lesem, průvodce s dlouhou „vidlovou“ holí nakonec ukazuje na ležícího plaza rozplácnutého ve stínu stromu. Varan jen lehce kývne hlavou, aby se podíval, kdo ho ruší, ale zřejmě ho necháváme chladným, jelikož nepohne ani drápem. Na druhého narážíme přímo na cestě. Vykračuje si to proti nám tím roztomilým varaním pochodem, ale jakmile nás spatří, zabočí do lesa a třímetrovým obloukem se nám vyhne. Aniž by se otočil, vrátí se zpátky na cestu a pokračuje ve své procházce.

Foto: Amelia Guo, Wikimedia Commons

Kromě varanů jsou indonéské ostrovy domovem papoušků kakadu

Při zpáteční cestě nad hlavami prolétá kakadu a přistává na blízkém stromě. Prý je jich tu spousta, ale dnes asi nemáme štěstí. Zato máme štěstí na varana v akci. Zpovzdálí sledujeme, jak v travním porostu trhavými pohyby porcuje jakési rohaté zvíře. Po pláži se blíží druhý a jazykem zkoumá vůně okolí. Když zjistí, že je „obsazeno“, zarazí se a pak se podél vody odkolébá někam za ohyb.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pláž Pantai Merah s růžovým pískem

Jdeme dál  až na pláž, která z dálky září růžovou barvou. Tak to je ta pověstná Pantai Merah. Lodě sem přivezly zájemce o šnorchlování, kteří v rámci přestávky na občerstvení, v písku obarveném zbytky růžových korálů dovádějí jak malé děti. Kontrast mezi romanticky obarvenou pláží, azurovým mořem a vyprahlou krajinou kopců vytváří působivé divadlo pro středoevropské oči a zůstává hluboko uložený v mozku na „horší časy“.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Indonézii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Reklama

Související články

Po Dillí krajinou záchodů a lokomotiv

Indům můžeme leccos závidět. Jejich národní paměť, která sahá daleko do hlubin věků, s ní související památky lákající davy turistů z celého světa nebo...

Koh Samui – ostrov v klidném náručí moře

Pokud jde o turistické letovisko, každé chce být na očích. Být schovaný znamená nemít kšefty, sedět na zápraží a dloubat se párátkem v zubech. To ovšem neplatí...

Výběr článků

Načítám