Hlavní obsah

Filipíny: Mindoro – takovou krávu jinde neuvidíte

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Na ostrov Mindoro se přijíždí od severu. Uvítá vás jediné členité pobřeží na ostrově, laguna uzavřená chapadly kroutícího se poloostrova z jihu a dvěma ostrovy na severu. Na konci čeká přístavní molo města Puerta Galera.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Stráně nad mořem jsou vyplněny romantickými chatkami, odkud je nádherný pohled na vodní hladinu.

Článek

Z Manily se sem dostanete za čtyři pět hodin. Samotný výběžek pevniny táhnoucí se na východ od města je protkán převážně místy sloužícími zábavě. Hlavně na severní straně, kde leží nejnavštěvovanější pláže ostrova. Coco Beach, Small & Big Lalaguna a nejživější Sabang Beach lákají k potápění na korálové útesy plné barevného života, tajemné vraky starých lodí a jeskyně dostupné pouze podvodní cestou. A samozřejmě na koupání v azurovém moři.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Komu je v moři rychlost vlastních rukou málo, může se projet na „banánu“

To ovšem neznamená, že dobrodružství na Mindoro končí válením na pláži nebo na ratanové židličce přilehlého baru. Ostrov poskytuje i další zajímavé zážitky. Třeba ten nejjednodušší – odchytit si jeepney a vyrazit na jih. Kousek cesty po východním pobřeží a narazíte na vodopády. Jmenují se Tamaraw Falls a jsou prakticky hned u silnice. Příjemné sladké osvěžení na tělo. Jinak na slovo Tamaraw narazíte prakticky na každém kroku. Pláž, bary, vodopády… Domácí název endemického druhu buvola Bubalus mindorensis – tamaraw – je prostě značka ostrova. Žije jen zde a opravdu na něj můžete narazit.

Přečtěte si také:

Foto: Kok Leng Yeo a Gregg Yan, Wikimedia Commons

Dvakrát Tamaraw – vlevo vodopád, vpravo kravička

To ovšem musíte vyrazit do vnitrozemí. Třeba za 12 kmeny domorodých Mangyanů. Někteří se sžili s novým způsobem života a hospodaří na malých políčcích či rybaří. Jiní stále zachovávají staré zvyky a bydlí v kokosovo-bambusových domech, na lov mají luky a šípy a pěstují zeleninu a chovají drůbež pro vlastní obživu. Vesnice mají buď v horách, nebo v odlehlých koutech východní části ostrova. Chodí skromně oblékaní – co příroda poskytuje – a jejich mírumilovnost je příkladná.

Foto: Derek Daniel, Wikimedia Commons

Jak se u Mangyanů staví dům? Stavebniny rostou v lese. Základ jsou kmeny stromů, stěny z bambusu a střecha z banánových listů...

To nejvzácnější, co zde můžete navštívit, nenaleznete na ostrově, ale zhruba 35 kilometrů západně od přístavu Sablayan. Apo Reef je největší atol na Filipínách. Dva korálové útesy, mezi nimiž vede úzký, ale hluboký kanál, spolu tvoří jádro přírodního parku, který je zapsán jako světové kulturní dědictví UNESCO. Kolem útesů se zelenají mangrovové porosty a „záhony“ chaluh. Je zde zakázán rybolov, takže se mezi korály prohání vše, co se dá v tomto pásmu potkat.

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Asii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,2 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,8 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
Celkem hlasovalo 645 čtenářů.

Filipíny

oficiálním názvem Filipínská republika, jsou ostrovním státem ležícím v jihovýchodní Asii. Hlavní město Filipín je druhé největší město Manila, které získalo svůj název od největší pevnosti na ostrově – Maynila, která byla osadou domorodého kmene Tagalog. Tagalština je také jedním z nejrozšířenějších jazyků na ostrově.

Po objevení Filipín slavným mořeplavcem Fernandem Magalhãesem v roce 1521 se Filipíny staly španělskou kolonií, na počátku 20. století pak kolonií americkou. Svou nezávislost získaly Filipíny v roce 1946 po krátké okupaci Japonskou armádou a od té doby se do jejich čela postavila již dvakrát žena – prezidentka.

Související články

Nagarkot aneb Jak se probouzejí velikáni

Je pět hodin ráno. V čase, kdy všichni normální lidé spí, balkóny hotelu v nepálské vesnici Nagarkot se plní turisty. Mžourající oči se spojují s kamerami nebo...

Burza nápadníků v pekingském parku

Máte odrostlého potomka a hledáte pro něj výhodnou partii? Kupte si letenku do Pekingu a navštivte nedělní setkání podobně smýšlejících rodičů, které se...

Výběr článků

Načítám