Hlavní obsah

Západ USA - klasický okruh Kalifornií, Arizonou, Utahem a Nevadou, den 6 - Národní park Grand Canyon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovkou nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme Vám typický dvoutýdenní zájezd na západ USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent.

Foto: Michal Kužel America Tours

Grand Canyon

Článek

Po snídani vyrážíme vstříc Grand Canyonu, jednomu z přírodních divů světa. Po opuštění Flagstaffu, který je situován pod vysokými horami San Francisco Peaks, se dostáváme na náhorní planinu porostlou jen sem tam keři jalovce a dalšími nízkými jehličnany. Nic nenapovídá blízkosti jednoho z největších kaňonů na světě.

Foto: Michal Kužel America Tours

Grand Canyon

V malé osadě Valle nás billboard láká k návštěvě visitor centra, ale odoláváme. Naším cílem je městečko Tusayan ležící na hranici národního parku. Zde nás zajímá kino IMAX, údajně druhé největší v USA. Poté míříme na místní letiště, odkud mají všichni předplacený let nad kaňonem – někteří letadlem, jiní helikoptérou. Jsme tu přesně, jak žádají odletové pokyny, tedy půl hodiny před odletem.

Foto: Michal Kužel America Tours

Helikoptéra pro let nad Grand Canyonem

Nejprve náš průvodce zařizuje palubní vstupenky pro ty, kteří letí helikoptérou, a slibuje, že se vrátí dříve, než skupina bude odlétat. Pak my, kteří poletíme letadlem, přejíždíme k terminálu Grand Canyon Airlines a dostáváme také palubní vstupenky. Do odletu si ještě můžeme prohlédnout místní obchod se suvenýry. Petr odjíždí překládat předletové pokyny pro skupinu letící helikoptérou.

Foto: Archiv

Někteří dávají přednost letu vyhlídkovým letadlem

Konečně sedíme v letadle! Je zde devatenáct sedadel, většina je obsazena. Letadlo je dvoumotorový hornoplošník, ze všech velkých oken je skvělý výhled. Startujeme a strmě stoupáme do výšky kolem 500 metrů, ve sluchátkách hraje příjemná hudba a v dálce nad obzorem lesa se začíná rýsovat kaňon. Neletíme přímo k němu, ale souběžně, neboť nad centrální část Grand Canyonu letadla nesmějí. Asi po deseti minutách pilot ostře zatáčí vlevo a pro nás začíná čtyřicetiminutová fantastická podívaná. Se zatajeným dechem sledujeme „učebnici geologie“, jak se Grand Canyonu někdy přezdívá.

Letecký výlet nad Grand CanyonemVideo: Michal Kužel - America Tours

Ta nádhera se nedá slovy popsat. Pilot nejprve letí nad středem kaňonu, který má v tomto místě hloubku přes 1 400 metrů a šířku kolem 24 kilometrů. Tohle že vyhloubila řeka Colorado, která se klikatí tam na dně? Přilétáme nad soutok Colorada s přítokem Little Colorado. Z vedlejšího kaňonu se do hluboce zelené barvy vody Colorada vlévá azurově modrý potok. Od Petra už víme, že v téhle barvě má prsty chemické složení hornin v kaňonu Little Colorada.

Foto: Michal Kužel America Tours

Řeka Colorado

Fotoaparáty cvakají, pilot poctivě soutok ukáže těm nalevo i napravo, a už pokračujeme napříč k severní terase kaňonu. Ta je o 300 metrů výše než ta jižní, je více rozeklaná a liší se na první pohled i porostem – převládají osiky a borovice. V zimě pak severní terasa bývá zasypána hlubokým sněhem a je nepřístupná, zatímco ta jižní je až na občasné sněhové přeháňky přístupná celoročně. Sem tam zahlédneme z výšky kolem 200 metrů jelena, který se před pohledem shora nemá kam schovat, a jsme opět nad kaňonem, tentokrát západně od Tusayanu. Opět jedinečné divadlo znásobené stíny malých obláčků na obloze. Ani jsme se nenadáli a přistáváme.

Foto: Michal Kužel America Tours

Řeka Colorado

Na letišti nás už čeká Petr se skupinou z helikoptéry, jejíž let je kratší než ten náš. Hned si navzájem ukazujeme fotky a vzájemně si závidíme. My jsme toho s letadlem viděli víc, ale ti z helikoptéry zase měli vše z větší blízkosti, protože helikoptéry kvůli bezpečnosti létají o 500 metrů níže než letadla. Nadšení jsme ale všichni.

Foto: Michal Kužel America Tours

Grand Canyon

Následuje krátký přejezd do centra Tusayanu, kde nás čeká v kině IMAX čtyřicetiminutový film o historii objevování Grand Canyonu. Ten byl natočen trojrozměrnými kamerami a je vybaven skvělým zvukem, takže zážitek je opravdu dokonalý. Poučeni informacemi o objevitelské cestě majora Johna Powella se už všichni těšíme, až staneme na okraji kaňonu osobně. Nasedáme do našeho vanu, projíždíme vstupem do parku a jsme tady!

Foto: Michal Kužel America Tours

Železniční stanice v Grand Canyon Village

První osobní setkání s kaňonem má Petr naaranžované skvěle. Vystupujeme před historickým hotelem Bright Angel Lodge, který stojí na samé terase Grand Canyonu. Na pokyn projdeme recepcí okolo velikého krbu vpravo, otevřeme dveře… a stojíme na okraji největší a nejhezčí díry v zemi, jakou jsem v životě viděl. I když jsme kaňon viděli už ze vzduchu a v kině IMAX, osobní setkání s ním nás znovu ohromilo. Dvě hodiny volna, které máme v tomto místě, využíváme k vycházce podél terasy, někteří k sestupu po trailu kousek do hloubky, dochází samozřejmě i k nákupu suvenýrů. Uteklo to jako voda a my pokračujeme dál. Zastavujeme na vyhlídkách Mather Point, Yaki Point, Grandview Point, Moran Point a Lipan Point. Na vyhlídce Desert View se s Grand Canyonem rozloučíme a vyrážíme podél nedalekého kaňonu Little Colorado do malé osady Cameron.

Foto: Archiv

Grand Canyon

Celá oblast, kde se budeme nyní pohybovat, patří k rezervaci Navažských indiánů. U silnice se objevují dřevěné stoly a stánky, kde indiánské ženy nabízejí ručně vyrobené šperky a upomínkové předměty. Petr znalý místních poměrů nás ale vede do Cameronu, kde se nachází asi největší obchod s těmito suvenýry. „Pozor, ne vše je odtud, mnoho věcí je z Číny,“ zní rada. A brzy si ověřujeme, že byla pravdivá. I tak jsem asi nikdy neviděl tak veliký obchod s lokálními suvenýry. Po hodině odjíždíme se zásobou lapačů snů, bůžků kokopelli, štírů zalitých v pryskyřici a náhrdelníků z místních tyrkysů.

Foto: Michal Kužel America Tours

Grand Canyon

Krajina opět přešla do rezavo-rudé barvy a vévodí jí skalní útvary. Těsně před západem slunce dorážíme do Page, městečka v poušti nad přehradním jezerem Lake Powell. Náš hotel spravuje indiánská komunita, veškerý personál je tedy indiánský. Chvilku po příjezdu jsme v bazénu a probíráme zde plány na příští den. Dnes to byla zase paráda!!

Foto: Archiv

Adios Grand Canyon

Zítra nás čeká Monument Valley a jižní Utah!!

Autor: Michal Kužel America Tours

Anketa

Víte, jaká je největší hloubka Grand Canyonu ?
cca 600 metrů
2,5 %
cca 3000 metrů
3,2 %
cca 1600 metrů
94,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 157 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám