Hlavní obsah

Západ USA - klasický okruh Kalifornií, Arizonou, Utahem a Nevadou, den 13 - přejezd přes Sacramento do San Francisca

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovkou nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popíšeme vám typický dvoutýdenní zájezd na západ USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent.

Foto: Archiv

Capitol v Sacramentu

Článek

V osm ráno jsme opět na cestě. Naším dnešním cílem je nejprve hlavní město Kalifornie - Sacramento. Cesta vede centrálním kalifornským údolím, dá se říci nudnou rovinou, která se díky zavlažování stala pěstitelským centrem Kalifornie. Citrusy všeho druhu, brokolice a další zelenina se tu pěstují na ohromných rozlohách, místy proložených velkými dobytčími ranči. Jižně od Sacramenta pak najdeme množství vinic, které se neustále rozpínají, protože pěstitelství vína v této oblasti je velmi mladé a zažívá svůj boom.

Foto: Michal Kužel America Tours

Sacramento

Úderem jedenácté hodiny zastavujeme před kalifornským Capitolem. Jako capitoly většiny hlavních měst USA je i tento více či méně kopií toho ve Washingtonu. Petr, náš průvodce, nás vede přes bezpečnostní kontrolu u vchodu a neomylně pokračuje před kancelář guvernéra. My se smějeme při představě, že by se skupina cizích turistů takto dostala až přede dveře předsedy naší vlády. Vstup do kanceláře hlídá jeden voják, před vchodem je bronzový medvěd baribal v životní velikosti, státní zvíře Kalifornie. Voják s úsměvem schvaluje naši žádost o hromadnou fotku skupiny s ním i medvědem.

Foto: Michal Kužel America Tours

Sacramento

Chodby přízemí Capitolu obsahují výstavku zajímavostí všech okresů Kalifornie – každý okres má k dispozici hlubokou vitrínku, ve které umístí to, co jej charakterizuje. Některé okresy zde vystavují historické listiny, jiné dobové fotografie, typické plodiny nebo prostě mapy a obrázky.

Foto: Archiv

Pohled do kopule Capitolu

V centrální části budovy, pod kopulí Capitolu, stojí v přízemí velké sousoší znázorňující královnu Isabelu Kastilskou, jak žehná Kryštofu Kolumbovi. Místní průvodce přidělený k výkladu v tomto patře se taktně vyhýbá smyslu sousoší (královna Isabela ani Kolumbus Kalifornii nikdy nenavštívili a neměli k ní žádný vztah) a soustřeďuje se nekonečně dlouhým popisem na popis horniny, ze které je socha vytesána. Nevydržíme a pod vedením Petra stoupáme po schodišti do druhého patra.

Foto: Michal Kužel America Tours

Sacramento

Cestou míjíme obrazy dávných i poměrně nedávných guvernérů Kalifornie a všichni se fotíme u obrazu Ronalda Reagana.

Foto: Michal Kužel America Tours

Portrét guvernéra Ronalda Reagana, budova Capitolu Kalifornie

Petr dodává, že na obraz Arnolda Schwarzeneggera, donedávna zdejšího guvernéra, schodiště stále marně čeká.

Ve druhém patře jsou umístěny galerie, ze kterých je možné sledovat jednání obou komor kalifornského parlamentu.

Foto: Michal Kužel America Tours

Sacramento

Dnes žádné jednání neprobíhá, potichu proto projdeme galeriemi, vyfotíme si ztichlé sály a historickým výtahem zamíříme do suterénu Capitolu. Tady se nachází malé muzeum státu Kalifornie, promítací sál, obchod se suvenýry a restaurace. My se usazujeme v promítacím sále a sledujeme film o historii Sacramenta. Velmi zajímavé!

Foto: Michal Kužel America Tours

Downtown Sacramento

Při malém okruhu centrem Sacramenta jsme byli překvapeni množstvím veřejné zeleně, klidem a pořádkem. Petr nám vysvětlil, že ačkoliv Sacramento je hlavním městem, většina úřadů Kalifornie sídlí v San Franciscu a Los Angeles. Prohlídku zakončujeme v Old Town Sacramento. Staré město ležící u stejnojmenné řeky je dnes dálničním průtahem odděleno od toho moderního. Rada města se snaží udržet historické ulice tak, jak vypadaly v době kolem roku 1850.

Foto: Michal Kužel America Tours

Old Town

V budovách se nachází bezpočet restaurací, obchůdků a butiků. Je zde i pamětní jezdecká socha Pony Expresu, který měl v době krátké slávy svoji konečnou stanici právě zde. Old Town je lemován nábřežím, odkud odplouvají lodě na vyhlídkové plavby po řece Sacramento. Musím mezi atrakcemi jmenovat i zdejší železniční muzeum, údajně druhé největší na světě.

Foto: Michal Kužel America Tours

Loď

Kolem třetí hodiny odpoledne vyrážíme vstříc San Franciscu, konečnému cíli naší cesty. Protože však je pro San Francisco vyhrazen zítřek a část pozítřka, máme čas se věnovat důležité atrakci pro turisty, shoppingu. Petr má pro nás připravenu lahůdku, návštěvu outletového centra ve Vacaville, asi hodinu cesty od San Francisca.

Tento nákupní gigant má charakter města s přízemními budovami, kde každá značka má svůj celý obchod. Je tu i dostatek restaurací, nákupní zóny se střídají s odpočinkovými, s lavičkami u fontánek s vodou. Ačkoliv se někteří zpočátku tvářili nedůvěřivě, po obdržení plánku komplexu a seznamu značek jsme všichni vyrazili na dvouhodinový shopping.

Foto: Michal Kužel America Tours

Outletové obchody

Nedůvěra se rychle změnila v nadšení, když jsme uviděli ceny a porovnali je s těmi u nás, takže výsledkem byla další hodina navíc, kterou si prosadily hlavně přítomné manželky. Shopping opouštíme v podvečer zavaleni nakoupeným zbožím a chudší o dosud ušetřené finance. Ve vanu to vypadalo jako na bleším trhu, když se každý chlubil svému okolí, jak výhodné obchody udělal.

Foto: Archiv

San Francisco - Oakland Bay Bridge

Do San Francisca přijíždíme těsně po západu slunce přes Oakland Bay Bridge. Petr si nemohl zvolit lepší moment. Zastavujeme na vyhlídce na město z ostrova Treasure Island ve chvíli, kdy se město rozsvítilo proti tmavnoucí obloze. Tento obrázek je prostě úchvatný!

Foto: Michal Kužel America Tours

San Francisco v dohledu !

Vzhledem k množství zážitků a zítřejšímu programu nemá nikdo zájem o návštěvu večerního San Francisca, míříme proto do hotelu. Ten je situován na břehu moře v nehluboké zátoce. Snad nejpohodlnější postele z celé trasy doplňuje neustálý sykot pacifických vln na pláži. Po vynikající večeři v sousední restauraci, kde jsme ochutnali i mořské plody, se ještě se spolubydlícím chvilku posedíme ve venkovní jacuzzi. Spát jdeme kolem desáté večer.

Foto: Archiv

Tento pokoj je snad nejpohodlnější na cestě

Zítra nás čeká celodenní prohlídka San Francisca!!

Autor : Michal Kužel America Tours

Anketa

Která z atrakcí dnešního dne vás nejvíce zaujala?
Sacramento
16,1 %
nakupování
2 %
San Francisco
81,9 %
Celkem hlasovalo 149 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám