Hlavní obsah

Ohio - moderní velká města v kontrastu se světem Amišů

Dne 11. března 1803 se stává Ohio 17. státem USA. Podstatná část severní hranice je omývána vodami jezera Erie, zbytek pak tvoří hranice s Michiganem. Západním sousedem je Indiana, jižním Kentucky, na jihovýchodě sousedí s West Virginií a na východě s Pennsylvanií.

Foto: Archiv

Toledo

Článek

Rozloha země je 116 096 km² a žije zde 11 500 000 obyvatel. Hlavním a největším městem je Columbus, kde žije 770 000 obyvatel.

Jméno Ohio pochází z indiánského slova Ohi-yo lidu Iroquoia a znamená „velká řeka“ nebo také „krásná řeka“. Původně tak byla pojmenována řeka Ohio River, až později byl podle ní nazván stát.

Můžete se setkat s označením Buckeye State neboli Kaštanový stát. Přezdívka vznikla díky hojnému výskytu kaštanu (jírovec maďal), který je oficiálním státním stromem. Další užívanou přezdívkou je The Heart of it all, v překladu Srdce všeho.

Foto: Archiv

Ohio Statehouse

Zajímavý tvar má státní vlajka. Jako jediná ze všech států USA má tvar trojúhelníkového praporu. Modrý trojúhelník, umístěný vlevo, představuje údolí řeky Ohio. Uvnitř je celkem 17 bílých 5cípých hvězdiček (počet států při vstupu Ohia do Unie), 13 z nich je umístěno samostatně vlevo (symbolizuje 13 původních amerických kolonií). Bílý kruh s červeným středem znamená počáteční písmeno názvu státu Ohio, někomu může připomínat oko srnce, tedy buck eye, anebo buckeye - kaštan. Tři červené a dva bílé horizontální pruhy reprezentují silnice a vodní cesty a také pět států původního teritoria Northwestern Territory.

Foto: Archiv

Cincinnati

Státním ptákem je kardinál červený, v Ohiu se vyskytuje celoročně, je charakteristický svým silným a jasným zpěvem. Jeho jméno je odvozeno podle zbarvení, které americkým osadníkům připomínalo výrazně červené tuniky kardinálů.

Na památku prezidenta Williama McKinleye byl za státní květinu vybrán hvozdík zahradní, protože květ této rostliny vždy nosil v klopě.

Foto: Dayton National Aviation Heritage Area

Brother´s Wright Print Shop

Ohiu se také někdy říká „Matka prezidentů“, a to z toho důvodu, že se tu narodilo sedm budoucích prezidentů – Ulysses S. Grant, Rutherford Birchard Hayes, James Abram Garfield, Benjamin Harrison, William McKinley, William Howard Taft, Warren Gamaliel Harding.

Z Ohia pochází i další významné osobnosti: Steven Spielberg, Paul Newman, Annie Oakley, Arsenio Hall, Clark Gable.

Foto: Perry´s Victory and International Peace Memorial

Perry´s Victory and International Peace Memorial

V Clevelandu je síň slávy rokenrolu, ve městě Canton nalezneme síň slávy profesionálního amerického fotbalu. Oficiální rockovou písní státu je „Hang On Sloopy“.

Bývalý senátor Ohia, John Glenn, byl třetím Američanem ve vesmíru a prvním, který se 20. února 1962 při vesmírné misi dostal na oběžnou dráhu Země. V říjnu roku 1998 absolvoval opět cestu do vesmíru. To mu bylo 77 let, stal se tím pádem i nejstarším kosmonautem.

Z města Wapakoneta pochází první muž, který se kdy prošel na Měsíci – Neil Armstrong.

Foto: Toledo CVB

Toledo

Ve městě Dayton se 19. 8. 1871 narodil Orville Wright. Jeho bratrovi Wilburovi byly v té době čtyři roky. V Daytonu prožili oba šťastné dětství a mládí. Již od dětství snili o tom, že sestrojí stroj, který by mohl létat. To se jim povedlo v roce 1905 a se zkonstruovaným letadlem podnikli více jak půlhodinový let.

V roce 1908 Orville uskutečnil první let na světě ve Fort Myer ve Virginii, který trval přes hodinu. Ve stejný rok Wilbur uskutečnil více jak 100 letů poblíž Le Mans ve Francii. Jeho rekordní let dne 31. 12. 1908 v délce 2 hodiny a 19 minut se zapsal do dějin letectví.

Foto: Dayton National Aviation Heritage Area

Memorial Brother´s Wright

Jestliže se při vaší dovolené chcete odreagovat, uvolnit a zapomenout na všechny výdobytky moderního světa, navštivte pozoruhodný kraj Amišů, jejichž komunita je zde největší na světě. Leží severovýchodním směrem od Columbusu, pomyslnou bránou do země Amišů je Wilmot či Millersburg.

Seznámení s jejich zvyky, neobvyklým způsobem života, ručně vyráběným nábytkem, oblečením či jejich vlastní produkce potravin bude pro vás jistě nevšedním a nezapomenutelným zážitkem. V Millersburgu se nabízí možnost návštěvy farmy, ze které lze podnikat vyjížďky na koních a obdivovat tak nádhernou okolní krajinu. Poznáte nefalšovanou pohostinnost Amišů na vlastní kůži a možná některý z jejich zvyků převezmete.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Chtěli byste žít ve světě Amišů - bez výdobytků moderního světa?
ano
10,7 %
ne
35,6 %
jen chvilku - na dovolené
53,7 %
Celkem hlasovalo 289 čtenářů.

Zajímavost o Ohiu :

Velká města: Cleveland (430 000),

Cincinnati (333 000),

Toledo (316 000),

Akron (216 000)

I když se Ohio řadí ve velikosti až na 34. příčku mezi státy USA, jedná se o 7. nejlidnatější stát Spojených států amerických.

Související témata:

Výběr článků

Načítám