Hlavní obsah

Brasilia - mladé město s fantastickou architekturou

Město Brasilia leží v centrálně-západním regionu Brazílie územně označovaném Federal district. Je jediným městem na světě, které bylo postavené ve 20. století a v roce 1987 bylo organizací UNESCO zahrnuto mezi kulturní dědictví lidstva. Od roku 1763 bylo hlavním městem Brazílie Rio de Janeiro, které vystřídala 21. 4. 1960 Brasilia díky výhodnější poloze ve vnitrozemí.

Foto: Archiv

Cathedral of Brasilia

Článek

Idea vystavit nové město v dosud opuštěné oblasti byla již od roku 1891, ale realizace smělých plánů se začala uskutečňovat o mnoho let později – až začátkem roku 1957. Zásluhu na tom měl tehdejší prezident Juscelino Kubitschek  (z matčiny strany českého původu). Na podobě města se podíleli urbanista Lucio Costa, architekt Oscar Niemeyer a krajinný architekt Roberto Burle Marx, který navrhl koncepci některých zahrad. Práce pokračovaly velmi rychle a za pouhých 41 měsíců vyrostlo moderní, architektonicky velice zajímavé město.

Foto: Archiv

Brazilian National Congress

Brasilia je politickým, obchodním i kulturním centrem, konají se zde hudební a filmové festivaly, odehrává se tu řada tradičních slavností. Nabídka stravovacích, ubytovacích i nákupních možností je rozmanitá.

Je rovněž sídlem mnoha brazilských společností.  Město je rozděleno do sektorů podle specifických aktivit – např. bankovní sektor, hotelový sektor, velvyslanectví atd. Mezinárodní letiště spojuje všechna důležitá brazilská města a destinace v zahraničí. Je třetím nejvýznamnějším letištěm Brazílie.

Foto: Archiv

Brasilia

Je to ale i město protikladů. Existují zde předměstí plná chatrčí, kterým se říká favely.

K uctění památky prezidenta Kubitscheka nese jeho jméno mezinárodní letiště, neobvykle řešený most i luxusní pětihvězdičkový hotel.

Při pohledu shora se půdorys podobá letadlu či letícímu ptáku. Páteří města je ulice Monumental Axis, kde stojí vládní a kancelářské budovy, velvyslanectví, soudní  i obytné budovy.

Ústředním bodem města je Náměstí tří mocí, kde najdeme významné budovy.  Jméno je odvozeno od existence tří mocí okolo náměstí: výkonná, reprezentovaná Prezidentským palácem, legislativní zastoupená Kongresovým centrem a soudní, kterou zastupuje budova Federálního nejvyššího soudu.

Kongresové centrum, které zahrnuje dvě vysoké správní věže, budovu Senátu i Poslanecké sněmovny tvoří originální polokoule, jedna obrácená dolů, druhá nahoru, další budovy patřící k centru jsou propojeny tunelem.

Foto: Havas

Brasilia

Oficiálním úřadem prezidenta je Palácio do Planalto, kde jako první pracoval Juscelino Kubitschek. Pro veřejnost je palác otevřen pouze v neděli od 9.30 – do 14. hod., přičemž prohlídka trvá cca 20 minut.

Domovem prezidenta je Palácio da Alvorada (Palác úsvitu) s krásnou polohou u břehů uměle vytvořeného jezera Paranoá Lake, jehož plocha je téměř 40 km². V jeho vodách se nádherně zrcadlí samotný palác i okolní příroda. Byl navržený Oscarem Niemeyerem, postavený v letech 1957 – 58 v moderním stylu a patří mezi památky národního historického dědictví.

Foto: Havas

Cathedral Metropolitana

Jedním ze symbolů Brasilie je pozoruhodná katedrála - Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida. O nevšední ztvárnění se zasloužil opět Oscar Niemeyer, dokončena byla 31. 5. 1970. Má tvar hyperboloidu, po obvodu je 16 betonových prohnutých sloupů, každý o váze 90 tun. Před katedrálou stojí čtyři velké bronzové sochy. Uvnitř jsou zavěšené tři obrovské sochy vznášejících se andělů, ve věži jsou čtyři zvony. Působivého efektu je dosaženo zajímavou vitrážovou střechou v odstínech modré, zelené, bílé, šedé a hnědé barvy.

Foto: Archiv

Cathedral Metropolitana

Nepřehlédnutelná je také televizní věž vysoká 224 metrů. Je druhou nejvyšší věží v Brazílii.

Na náměstí vlaje nepřetržitě největší vlajka na světě. Kromě pravidelné měsíční výměny, která je zajímavou podívanou za přítomnosti prezidentských stráží, vojska a někdy i prezidenta, nebyla od 21. 4. 1960 nikdy sundána.

Foto: Archiv

Brasilia

Podnebí má subtropický charakter, lze ho rozdělit do dvou sezón – suché a mokré. Závisí na stupni vlhkosti vzduchu. Průměrná celoroční teplota je okolo 20,5 ᵒC. Suché období trvá od konce března zhruba do začátku října (i když koncem května může také pršet).

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Jste příznivci supermoderní architektury ?
ano
74,5 %
ne
25,5 %
Celkem hlasovalo 530 čtenářů.

Fakta o Brasilii

S počtem obyvatel téměř 2,6 miliónu je Brasilia čtvrté největší město v Brazílii, spolu s metropolitní oblastí, kde žije okolo 3 720 000 obyvatel, je až na šestém místě.

S počtem obyvatel téměř 2,6 miliónu je Brasilia čtvrté největší město v Brazílii, spolu s metropolitní oblastí, kde žije okolo 3 720 000 obyvatel, je až na šestém místě. Rozloha:  5 802 km2   

S počtem obyvatel téměř 2,6 miliónu je Brasilia čtvrté největší město v Brazílii, spolu s metropolitní oblastí, kde žije okolo 3 720 000 obyvatel, je až na šestém místě. Rozloha:  5 802 km2    Vízum: do 90 dnů pobytu není potřeba

Související témata:

Výběr článků

Načítám