Hlavní obsah

Velikonoční ostrov – tak vzdálený, tak blízký...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhady kolem jeho historie, jeho překrásné scenérie a přátelské úsměvy místních lidí dělají z Rapa Nui jedno z nejvyhledávanějších míst na planetě.

Foto: Pacific Reps Chile

Velikonoční ostrov

Článek

Nejbližší obydlený ostrov je Pitcairn Island, který má pouze několik desítek obyvatel, a nejbližší kontinentální bod leží ve středním Chile, což je vzdušnou čarou přibližně 3800 km. Ani přes tuto vzdálenost však není ostrov tak opuštěný, jak by se mohlo zdát. Ze Santiaga de Chile sem pravidelně několikrát týdně létá letecká společnost LAN. Přímý let trvá přibližně pět hodin.

Foto: Pacific Reps Chile

Easter Island

Na půlce cesty mezi Tahiti a Chile nalezneme ostrov, který je objektem mnoha spekulací a stálého průzkumu. Jak a proč zde lidé vytvořili, přepravili a vztyčili stovky gigantických kamenných soch Moa na pobřeží ostrova? Velikonoční ostrov je domovem kultury, jejíž původ a vývoj je stále velkou neznámou. Víme jen, že její počátek datuje někdy do doby před 1200 lety.

Foto: Protours

Moa

Velikonoční ostrov dodnes zůstává jedním z nejunikátnějších míst na planetě. Místní lidé jsou neobyčejně přátelští a krajina je opravdu neuvěřitelná – vulkanické krátery, lávová pole, pláže, zářivě modrá voda a archeologická místa – to vše přidává ostrovu na jeho jedinečnosti.

Foto: Pacific Reps Chile

Easter Island

Subtropický polynéský ostrov patří k Chile od roku 1888.

Již při vstupu každého uchvátí nádherná tradice, kdy každý návštěvník obdrží od ostrovana tradiční květinový náhrdelník.

Zajímavé pro každého turistu je rovněž vylézt na nejvyšší horu ostrova Maunga Tere Vaka, kde si můžete užít scenérie s 360° perspektivou.

Foto: Pacific Reps Chile

Easter Island

Hanga Roa

Největší město, přístav i hlavní město Velikonočního ostrova. Leží v jižní části na západním pobřeží mezi dvěma vulkány Terevaka a Rano Kau. Žije zde téměř 90 % obyvatel celého ostrova. Srdcem městečka vede Avenida Atamu Tekena, kde najdete nespočetně krámečků a restaurací. Najdeme zde i tradiční katolický kostel, stejně jako unikátní místní muzeum.

Foto: Protours

Easter Island

Orongo

Ceremoniální centrum na jihozápadě ostrova. Místo známé především díky kultu ptačích mužů („hombre pajaro“). V současné době je jako součást národního parku Rapa Nui prohlášeno za světové dědictví UNESCO.

Foto: Protours

Anakena

Ahu Akivi

Místo se sedmi sochami Moa. Je navíc unikátní tím, že sochy jsou zde orientované opačným směrem než všude jinde na ostrově.

Ranu Raraku

Místo, kde byly sochy vyráběny. Zároveň jde o výchozí místo na vulkán Ranu Raruku, odkud je možné vidět pravděpodobně nejpůsobivější stranu ostrova s Ahu Tongariki. To je místo s patnácti sochami moa včetně té největší, jež váží téměř 86 tun.

Foto: Protours

Tongariki

Anakena

Pláž na severní straně ostrova. Pláž s bílým pískem a kokosovými palmami láká k odpočinku a k plavání v křišťálově průzračné vodě.

Foto: Protours

Anakena Playa

Jméno ostrov získal v roce 1722, kdy ho holandský mořeplavec Jacob Roggeveen objevil právě na Velikonoční neděli. Za návštěvu stojí ale i v jinou dobu…

Autor: Alena Knotková – America Tours

Anketa

Zajímala by Vás historie soch Moa ?
ano
94,9 %
ne
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 158 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám