Hlavní obsah

Perly západní Kanady - den druhý, Vancouver!

Jak už sám název zájezdu napovídá, západní Kanada je skutečnou perlou severoamerického kontinentu. V tomto „seriálu“ na pokračování si detailněji popíšeme, co klienty čeká a nemine, jak probíhá den po dni a jaké zajímavosti po trase uvidíme.

Foto: Jaroslav Stehlík

Přístav Vancouver

Článek

Vancouver je moc krásné město. Kdo měl možnost ho navštívit, určitě souhlasí. Tomu, kdo zde nebyl, doporučuji, aby se sem vypravil. Město leží v zátoce, která se jmenuje Vancouver Harbour v nadmořské výšce asi 5 - 10 metrů nad mořem.

Má mírné a velice vlhké klima. V zimě zde nemrzne a dost prší, v létě zde panují příjemné letní dny protknuté dešťovými přeháňkami. Samotné centrum města je absolutně odlišné než jakékoliv jiné velkoměsto Severní Ameriky, a to díky tomu, že 80 % budov města jsou rezidenční objekty. Ulice jsou plné korzujících obyvatel, turistů a zvědavců, a snad v každé ulici a na každém rohu jsou přeplněné bary a restaurace s letními terasami.

Foto: Archiv

Stanley Park

Po snídani opustíme náš hotel a projedeme okolo umělecké galerie a centrem až k městskému parku Stanley Park, který je místem odpočinku nejen obyvatel města. Nachází se zde mnoho turistických cest mezi cedrovými stromy a cyklo-inlinová stezka. Naše první zastávka v tomto parku je u totemového pole.

Foto: Michal Kužel America Tours

Pole totemů ve Stanley parku

Nachází se zde několik indiánských totemů, které sem byly přivezeny ze západního pobřeží Britské Kolumbie. Totemy jsou vyřezány z kmenů cedrových stromů a jsou několik desítek metrů vysoké. Nechybí obchod se suvenýry a toalety.

Foto: Michal Kužel America Tours

Stanley Park

Ze Stanley Parku je také nádherný výhled na centrum města a jeho budovy. Naše další zastávka je přímo uprostřed parku nedaleko místního akvária. Krátce se projdeme a vyfotíme se u překrásné sochy kosatky. Ve Stanley Parku bychom mohli strávit celý den, za krásného počasí je toto místo opravdovou oázou aktivního odpočinku. Čas nás ale tlačí dál.

Foto: Michal Kužel America Tours

Lions Gate Bridge

Vydáváme se k naší další zastávce v parku u mostu Lions Gate Bridge.

Foto: Jakub Fučík

Lions Gate Bridge

Je to překrásný visutý most spojující centrum města a severní předměstí. Z vyhlídky je nádherný pohled právě na severní předměstí Vancouveru a most.

Další zastávka je již téměř v centru města, konkrétně v zálivu Coal Harbour (Uhelný záliv). Proč Uhelný? Ptá se jedna z účastnic zájezdu. Pod námi se nalézají ohromné zásoby nevytěženého uhlí. Proč se zde netěží? Zničit tak krásné město a narušit okolní ráz krajiny? Zde v Kanadě úplně nepředstavitelné!

Foto: Michal Kužel America Tours

Pohled na Vancouver

Ale nejsme zde, abychom kutali uhlí, nýbrž z tohoto zálivu nám odplouvá loď, která nám umožní vyhlídkovou trasu v zálivu, odkud se nám naskytnou ty nejkrásnější pohledy na centrum města. V průběhu plavby se dozvíte mnoho zajímavých informací, můžete si dát kávu, lehké občerstvení, toalety jsou samozřejmostí.

Foto: Archiv

Pohled na Vancouveru z lodi

Plavba trvá hodinu a po návratu do přístavu se vydáme na společnou procházku po nábřeží až k samému historickému centru. Cestou se ještě kocháme pohledy na přistávací a vzlétající hydroplány. Zde bych chtěl podotknout, že hned v centru města je přistávací dráha hydroplánů. Dále tu najdeme nákupní centrum, kde je i několik restaurací s rychlým občerstvením, kde si dáváme přestávku na oběd a odpočinek.

Foto: Jakub Fučík

Pohled na Vancouveru z lodi

Několik účastníků má zaplacen letecký vyhlídkový let zmíněným hydroplánem. Ostatní členové naší výpravy mají zhruba hodinu osobní volno, které využívají k nákupům suvenýrů. Cestou k terminálu nás dobíhají dvě mladé slečny, které si na poslední chvíli uvědomily fakt, že letět hydroplánem nad Vancouverem a kochat se okolní krajinou a panoramaty má něco do sebe.

Foto: Archiv

Vancouver z hydroplánu

Tentokrát měly štěstí, dvě volná místa se skutečně našla, a tak se k nám děvčata mohla přidat. Po vyřízení potřebných formalit jsme se vydali k houpajícímu se molu na vodě až do našeho hydroplánu, do kterého se celkem vešlo 10 lidí. Zážitek to byl pro všechny až neuvěřitelný. Samotný let trval 35 minut, během kterého jsme si prohlédli celé město z ptačí perspektivy a nekonečně hluboké lesy v okolí města.

Foto: Zdenka Klárová

Gass Town

Po přistání jsme se setkali s ostatními účastníky a vydali se společně do historické čtvrti Gass Town. Prohlédli jsme si parou poháněné hodiny, navštívili pár obchůdků se suvenýry a společně se vyfotili u sochy Johna Deightona přezdívaného Gassy Jack, po kterém je pojmenovaná tato čtvrť Gass Town.

Foto: Archiv

Gass Town

V pozdních odpoledních hodinách opouštíme centrum města a vydáváme se na sever přes most Lions Gate Bridge, který jsme si prohlíželi ze Stanley Parku. Naše cesta směřuje do údolí Lynn Valley, kde se projdeme mezi nádhernými cedrovými stromy a hlavně přejdeme po lanovém visutém, krásně se houpajícím mostě.

Foto: Archiv

Most přes Lynn Valley

Absolvujeme zde asi kilometrovou vycházku až na samé dno údolí k řece Lynn a zpět. Cestou z údolí se zastavíme v supermarketu s potravinami na drobný nákup a pak se už vracíme zpátky do centra města. Každý má možnost strávit podvečer a večer dle svých představ. Všichni si přejí vysadit v historickém centru, které účastníky natolik okouzlilo, že je ani nezajímá přilehlá Čínská čtvrť. Ještě rozdám podrobné mapky centra města, kde je zřetelně vyznačený náš hotel a další zajímavosti města.

Krásně strávený večer ve Vancouveru!!

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Chtěli byste raději vidět Vancouver z lodi nebo z hydroplánu ?
Z lodi
61,3 %
Z hydroplánu
38,7 %
Celkem hlasovalo 119 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám